Vård. Flertalet vårdas just nu i Stockholm efter infektion från coronavirus. Foto: Claudio Britos

Idrottsföreningar i Vallentuna ber medlemmar stannar hemma

I veckan beslutade flera föreningar i Vallentuna att riskpersoner bör stanna hemma från träningen.

  • Publicerad 16:04, 6 mar 2020

Vi tränar så pass nära och tar tag i varandra, det innebär en ökad smittorisk.

Flera idrottsföreningar i Vallentuna vidtar åtgärder för att skydda sig mot coronaviruset. Nu ber de medlemmar som har rest i utsatta områden att stanna hemma från träningen under två veckor. 

– Vi kände att vi hade många oroliga medlemmar som undrade vad vi skulle göra. Jag hoppas att det respekteras och att folk stannar hemma, säger Ulrika Skarin, verksamhetschef på Korpen i Vallentuna. 

Korpen VTC, Vallentuna judo samt Vallentunaklubben Wadoryu karate Sweden har alla valt att göra samma sak. Anledningen är den ökade risk för smittspridning som det innebär med idrott och framförallt kontaktsporter, som både judo och karate är. 

– Vi tränar så pass nära och tar tag i varandra, det innebär en ökad smittorisk. På så sätt var det ganska klart att vi måste informera snabbt, säger Claudia Widemo, tränare och grundare av Vallentuna judo. 

Ingen av föreningarna uppger att de har märkt av några större förändringar i deras deltagargrupper och de tror att det förmodligen har att göra med att inte så många har rest i områdena. Däremot har de fått flera positiva reaktioner från medlemmar som stöttar beslutet. I Wadoryu karate Sweden går man dock ett steg längre: Om man har rest över huvud taget ber de medlemmar att stanna hemma vecka två veckor. Om man varit i ett coronasmittat område ombes man stanna hemma tre veckor. 

– Men det här är bara rekommendationer så att ingen ska känna sig obekväm. Vi har inte koll på om någon har varit utomlands och vi hindrar ingen att komma, säger Johan Ossa, ordförande i klubben.

Så ska du agera kring Coronaviruset

Om man varit i något av de områden där smittspridning förekommer och inom 14 dagar efter avresan insjuknar i feber, hosta eller andningsbesvär ska du ringa 1177. 

Smittspridning förekommer inom följande områden: Hela Kina och Hongkong, utom Macau, norra Italien, Iran, Sydkorea

Detta kan du göra själv:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun

I den mån det går – undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

Om du inte har varit i något av de områden där det just nu rapporteras att många insjuknat, eller träffat någon som du vet bär på viruset de senaste 14 dagarna, finns ingen anledning att misstänka att du fått det nya coronaviruset.

Källa: 1177

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt