STANNAR. Samuel Lejnefors, 18, tränar friidrott i Ekerö IK. Han trivs med kompisarna i klubben och med jobbet som tränare åt de yngre. Foto: Lisa Halldén

Idrottsföreningar tappar unga

Ekerös idrottsföreningar har svårt att behålla ungdomarna i övre tonåren. Efter 17 års ålder faller deltagandet till bland det lägsta i landet. – Vi jobbar förebyggande för att behålla ungdomarna, säger Nicklas Lindersson, ordförande i Ekerö IK.

  • Publicerad 13:56, 1 sep 2017

Man kanske inte vill förväntas stå i kafeterian eller sälja strumpor.

Ungdomar i åldrarna 13 till 16 deltog i fjol i Ekerös idrottsföreningar vid genomsnittligt 35 tillfällen, vilket placerar kommunen i mitten i jämförelse med andra kommuner. Men när ungdomarna nått 17 till 20 år gick deltagandet ner till 10 tillfällen. Med ett sådant medeltal föll Ekerö till de nedre 25 procenten av landets alla kommuner. Det visar en undersökning som Riksidrottsförbundet har gjort.

Orsaken: Skolpendling

Att det inte finns något gymnasium i kommunen är en av anledningarna bakom fallet, tror Tina Sahlén, Ekeröbo och politisk rådgivare på Riksidrottsförbundet.

– Från 16 års ålder pendlar ungdomarna till en annan kommun för att gå i skolan och då vill man gärna träna i anslutning till skolan. I och med långa pendlingsavstånd lägger man nog också gärna träningen innan man åker tillbaka till ön.

Många har också varit med i idrottsförening som barn och vill inte fortsätta med den typen av verksamhet, med tävlingar och schemalagd träning. För att få behålla ungdomarna längre upp i åldrarna behöver idrottsföreningarna bli mer tillgängliga och erbjuda verksamhet som inte enbart handlar om tävling, menar Tina Sahlén.

– För att locka 17–20-åringar som går på gym i stället så kanske föreningarna behöver ha en verksamhet som är lättillgänglig och inte så dyr. Det skulle till exempel kunna vara öppen träning för den åldersgruppen eller en Facebookgrupp som enkelt bjuder in folk till en gemensam löpträning. Man kanske inte vill förväntas stå i kafeterian eller sälja strumpor, men vill känna gemenskapen i en förening, säger hon.

I Ekerö IK har utvecklingen märkts och nu jobbas det mycket för att behålla medlemmarna längre upp i tonåren.

– Vi jobbar förebyggande. Nu i veckan ska vi till exempel träffas för att prata med tränarna för de tre fotbollslag som finns för pojkar födda -06 och komma på vad vi ska gemensamt göra för att de ska vilja vara kvar framgent, säger Nicklas Lindersson, ordförande i Ekerö IK.

Utmaning att behålla alla

Att se till att behålla de som kommit långt så att de inte försvinner iväg till de stora klubbarna utanför kommunen är en viktig sak, menar han.

– Vi är en breddförening och det är en hjärtefråga för Ekerö IK att jobba med alla, oavsett utveckling. Och det är en jätteutmaning att se till att alla blir stimulerade. Vi kan inte bara anta att ungdomarnas intresse för sporten falnar.

Även om ungdomarna som lämnar en idrottsföreningen fortsätter träna själva så finns det en viktig trygghet och en gemenskap i föreningslivet som de då kan gå miste om, menar Nicklas Lindersson.

– Respekten du behöver visa för varandra inom föreningsidrotten, den är jätteviktig. Jag tycker den är sund och ska bibehållas så länge man bara kan.

Så aktiva var unga i Ekerös idrottsföreningar 2016

Ungdomar mellan 13–16 år deltog vid 35 tillfällen, i genomsnitt.

De mellan 17–20 år deltog vid 10 tillfällen.

I åldern 13–20 deltog ungdomarna vid 24 tillfällen, varav killar deltog vid 31 och tjejer vid 17.

Undersökningen från Riksidrottsförbundet visar antalet deltagartillfällen i idrottsföreningar som är berättigade till Statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd), dividerat med antal invånare i åldersgrupperna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter