FARFARS KÖK. Mohsen Hormatipour är för många ett bekant ansikte. I 20 år var han idrottslärare på Södervikskolan. Sedan han blev pensionär han "korvgubbe" (nästan) på heltid. Foto: Charlotte Arwedsson

Idrottsläraren blev korvgubbe med hela Väsby

Många som går i pension ser fram emot en lugn och stillsam tillvaro. Men det är inget för Väsbybon Mohsen Hormatipour. Han öppnade en korvkiosk i stället – med starka korvar och surkål som specialitet.

  • Publicerad 11:30, 19 mar 2020

Då går jag till gymmet och tränar.

Sedan några veckor tillbaka finns det ett nytt inslag vid Väsby station. I ett svart litet hus med vita knutar hittar vi Farfars kök, en kiosk med starka korvar. Ur högtalaren strömmar reggaemusik.

Att korvkiosken är efterlängtad råder det ingen tvekan om.

– Vi har verkligen saknat en korvkiosk sedan den förra försvann, säger Runbybon Sissi Bredenberg och får medhåll av John-Eric Ericsson.

Flyttat från Hugo Sabels torg

I luckan hittar vi farfar själv, Mohsen Hormatipour. Tidigare hade han sin verksamhet på Hugo Sabels torg.

– Det här läget är mycket bättre. Och människorna är underbara. De ger mig glädje och energi, säger han.

För många är Mohsen Hormatipour ett bekant ansikte. I 20 år jobbade han nämligen som idrottslärare på Södervikskolan, men vid pensionen för två år sedan tyckte han livet blev för långsamt.

– Jag gillar att vara aktiv och jag är intresserad av mat. Så varför inte öppna en korvkiosk, tänkte jag.

Hemma lagar han mest persisk mat som ghorme sabzi, shish och kobideh kebab, ett slags spett.

– Nu har jag bara en liten lokal och vill inte ha någon stress. Då funkar korv fint, säger han.

KORVPAUS. Runbyborna Sissi Bredenberg och John-Eric Ericsson är glada att centrala Väsby åter fått en korvkiosk. Foto: Charlotte Arwedsson

TRÄNAR. Några timmar på eftermiddagen håller Mohsen Hormatipour stängt. Då går han till gymmet och tränar. Foto: Charlotte Arwedsson

Tysk surkål

Han serverar starka korvar i baguette, gjorda på svenskt kött, med egenlagade såser efter hemligt recept. Och som pricken över i: tysk surkål.

– Det passar jättebra till grillad korv. Till dem som egentligen inte vågar prova säger jag "testa, du får något annat om du inte gillar det." Hittills har ingen tagit något annat, säger han och skrattar.

Här finns kabanoss, ostkorv (Mohsens favorit), vegetarisk korv och den nya: El fuego diablo (Djävulselden).

– Men den måste jag testa först så den inte är för stark.

Han har öppet nästan alla dagar, men stänger ett par timmar på eftermiddagen.

– Då går jag till gymmet och tränar. Pengar kommer in, men hälsan är viktigast, säger Mohsen.

Mohsen Hormatipour

Ålder: 67.

Bor: Centrala Väsby.

Familj: Barn och barnbarn.

Tidigare: Idrottslärare på Södervikskolan.

Nu: Driver korvkiosken Farfars kök vid Väsby station.

Intressen: Läsa, laga mat, träna, samhället och omvärlden. "Jag följer flera nyhetssändningar på tv varje dag."

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15

Så ska Väsbys företagare räddas

Nyheter Restaurangägare: "Vore bättre om hyrorna kunde sänkas" Med anledning av coronakrisen går kommunen nu ut med ett tillfälligt stödpaket för företagare i Väsby. Wadih Mourad som äger restaurang Texas Longhorn är dock osäker på om det kommer att hjälpa.fredag 27/3 16:30

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt