Idrottslektioner inspirerade från TV-spel

En lärare i idrott och hälsa på Väsby Nya Gymnasium märkte att ett antal elever sällan bytte om och deltog på lektionerna. Flera av dem var intresserade av TV- och datorspel. Läraren Daniel Johansson, som själv har ett stort intresse för sådana spel, bestämde sig för att skapa nya lekar med inspiration hämtad från just datorvärlden.

  • Publicerad 04:00, 16 mar 2012


Daniel Johansson, lärare i idrott och hälsa på Väsby Nya Gymnasium, har ett annorlunda inslag i sina lektioner. Han tröttnade på att se ett antal elever som aldrig bytte om inför idrottslektionerna och inte ville vara med och började tänka i nya banor. Daniel visste att flera av eleverna som inte deltog i lektionerna var intresserade av TV- och datorspel.  Han tog därför ett antal lekar som ofta används på vanliga lektioner och gjorde om dessa en aning.

– Jag gjorde det här som en grej för att väcka deras intresse, berättar Daniel Johansson.

På Väsby Nya Gymnasium har han nu hållit ett antal lektioner som inspirerats av TV- och datorspel. Den vanliga leken ”Indiansmyg” har hämtat inspiration från spelet Metal Gear Solid. På en stor skärm i multihallen i Väsby Nya Gymnasium räknar en typisk basröst ner från fem till noll. När den har räknat ner vänder sig några elever som agerar ”vakter” om och den resterande gruppen ska springa fram och hämta ärtpåsar, eller ”hemliga dokument”, och sen hinna gömma sig innan tiden är ute och vakterna får vända sig om. Eleverna rusar fram och tillbaka genom hallen fram till dess att rösten tillkännager att det är ”game over”. Daniel är själv intresserad av både spel och idrott, och ville visa att man inte behöver vara antingen ”datornörd” eller idrottsintresserad.

– Det här är en lek som stimulerar framför allt tjejer och killar som spelar TV- och datorspel att röra på sig. Det är mest för att visa att man kan både vara intresserad av både sådant och idrott. Jag spelar själv spel men tycker om att röra mig, det behöver inte vara antingen eller, berättar Daniel Johansson.

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt