Flyttas. IFK Stocksund får vänta på seriestart ett tag till. Foto: Mikael Andersson

IFK Stocksund får vänta på seriepremiären

Senare seriestart och enkelserie är de nya beskeden från Svenska fotbollsförbundet till lagen i division 1 och 2. – Det är obegripligt att de valt att spela enkelserier, säger Jan Stahre, tränare IFK Stocksund.

  • Publicerad 16:02, 26 mar 2020

Vi kommer inte att ta någon semester.

IFK Stocksund skulle ha inlett serien borta mot Kvarnsveden den 5 april. Men under onsdagen kom beskedet från Svenska fotbollsförbundet (SvFF) att starten i herrarnas division 1,2 och 3 samt damernas 1 flyttas fram. För IFK Stocksund i division 2 norra Svealand innebär det att serien istället drar igång i mitten av juni.

Dessutom kommer IFK Stocksund att få spela en enkelserie. Det vill säga att lagen bara möter varandra en gång.

Jan Stahre tillträdde som ny huvudtränare i IFK Stocksund i mitten av mars och han är inte förvånad över att säsongen skjuts fram.

– Det var ganska väntat. Speciellt med de serier vi har där det är mycket resande runt om i Sverige, säger han.

Men beslutet att göra en enkelserie är han däremot kritisk till.

SvFF skriver i sitt beslut: "Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst."

– Det är obegripligt att de valt att göra så. Vi har världens längsta försäsong, varför skulle vi inte orka spela två matcher i veckan? Hockeyspelarna klarar av flera matcher i veckan så varför skulle inte vi?

– Dessutom skulle det bli orättvist med borta och hemmaplan, i vår serie med 14 lag skulle några få sju hemmamatcher och andra sex. Det är inte rättvist.

Stahre ser inga problem med att spela under sommaren, när det brukar vara uppehåll, och inpå hösten.

– Jag hoppas verkligen de ändrar det här beslutet när de sovit på det, säger han.

Laget har sedan Stahre tog över tränat varje dag, något han planerar att de ska fortsätta med. Man ska också försöka planera in träningsmatcher mot lag i division 1 och superettan.

– Vi kommer inte att ta någon semester som jag vet att andra gör, vi kommer hålla igång.

De senaste beskeden från SvFF

Sedan tidigare har Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni.

Division 1 herrar spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras.

Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna.

Källa: Svenska fotbollsförbundet