PLÅGAD. Igelkotten hade fastnat med huvudet i en plastmugg och gick troligtvis en plågsam död till mötes. Men räddningen var nära. Den här gången. Foto: Privat

Igelkott fastnade i plastmugg – räddad från plågsam död

Skräp på fel plats kan vara förödande för både vilda och tama djur. Det kan Mathias Anestedt i Bollstanäs intyga. Han lyckades rädda en igelkott, som fastnat med huvudet i en plastmugg, från en plågsam kvävningsdöd.

  • Publicerad 16:00, 27 maj 2020

Efter den här händelsen tog vi med oss handskar och påsar för att städa upp så att ingen mer olycka ska ske.

När Mathias Anestedt var på väg till jobbet en tidig morgon såg han något som såg ut som en stor råtta vid scoutgårdens och församlingshemmets parkering i Bollstanäs. Det visade sig vara en igelkott som olyckligt nog fastnat med huvudet i en plastmugg.

Med hjälp av en pinne lyckades han få loss muggen. Igelkotten blev rädd, stressad och fräste och när muggen lossnat låg djuret helt stilla några minuter. Sedan kvicknade den till och gick i väg.

Nedskräpning

Mathias fru, Marie Anestedt, tycker det som hänt är förskräckligt och berättar att parkeringsplatsen ofta är drabbad av nedskräpning.

– Efter den här händelsen tog vi med oss handskar och påsar för att städa upp så att ingen mer olycka ska ske. Tyvärr tror vi att det snart ser likadant ut igen.

Hon berättar att det hänger en hel del ungdomar vid grillplatsen och att det även står bilar parkerade med äldre ungdomar på kvällar och helger.

– Det finns en soptunna inne på området, men den syns dessvärre varken från parkeringen eller scouternas lägereld, där det kan samlas en del folk.

Enkelt budskap

Marie Anestedts budskap är enkelt:

– Ta reda på det du lämnar efter dig och släng skräpet där det hör hemma. Det ser inte bara fult och otrevligt ut, det kan skada båda djur och människor.

Hon bor med sin familj i Bollstanäs, men jobbar som biträdande rektor för en förskoleenhet i Sundbyberg.

– Förskolebarnen förstår det här jättebra. Vore bra om även vuxna förstår att skräp man lämnar efter sig kan innebära livsfara för djuren.

Stockholm Direkt