Beslut. Idag fattas beslut om det blir ett tiggeriförbud på pant och återvinningsstationerna i kommunen. Foto: Mikael Andersson

Ikväll fattar Täby beslut om tiggeriförbud

Ikväll ska politikerna i Täby kommunfullmäktige fatta beslut om det blir ett tiggeriförbud eller inte i kommunen.

  • Publicerad 16:56, 7 okt 2019

Ikväll väntas politikerna i kommunfullmäktige i Täby klubba igenom det omdebatterade tiggeriförbudet i kommunen. Förslaget togs upp på kommunstyrelsen i september. Det är Moderaterna och Kristdemokraterna som drivit förslaget och tillsammans med Sverigedemokraterna har de majoritet för ett förbud.

Förbudet kommer då att gälla aktivt tiggeri, alltså att gå fram och ber om pengar, och passivt tiggeri, att sitta stilla och tigga, vid och runt elva pant- och återvinningscentraler (se faktaruta).

Det kommer även bli förbjudet att samla in återvinningsavfall och pantburkar vid platserna.

– För oss är det, som vi sagt tidigare, en trygghetsfråga, har Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, tidigare sagt till TäbyDirekt.

Elva platser

Om förslaget klubbas igenom innebär det en ändring i kommunens ordningsföreskrifter. Men innan förbudet kan träda i kraft måste det prövas av länsstyrelsen. Påföljden om man bryter mot förbudet är böter.

Klart: Här vill Täby införa tiggeriförbud

Som vi tidigare berättat stöttar inte Liberalerna och Centerpartier förslaget om ett förbud. Även oppositionen säger att de kommer reservera sig mot beslutet.

­ Ett tiggeriförbud är ett hot mot yttrandefriheten eftersom det kan ses som en obefogad inskränkning i den enskildes frihet, säger Agneta Lundahl Dahlström (S) i ett pressmeddelande.

Delade meningar i Täby om ett tiggeriförbud

Vill man följa kommunfullmäktige ikväll så kan man lyssna via en länk som finns på Täby kommuns hemsida.

Här är platserna där förbudet kan komma att gälla:

Arninge handelsområde

Flygbacken Hägernäs

Frestavägen, korsningen Disavägen

Ica Dragonen Vallatorp

Ica Stop Bergtorpsvägen

Lidl Enhagsvägen

Parkeringen vid Nytorps industriområde

Studievägen i Lahäll

Korsningen Södervägen/Bergtorpsvägen

Korsningen Ullnastrand/Ullnavägen

Åkerbyvägen 96.

Tycker du att det ska finnas ett Tiggeriförbud i Täby?

  • Nej, det tycker jag inte
  • Ja, det tycker jag
  • Vet inte, jag har ingen åsikt i frågan

De tar Pippi Långstrumps jul upp på scen

Nyheter "Pippi innebär girl power" Pepparkaksbak på golvet, klappar i trädet och Lilla gubbens meterlånga halsduk. I december blir "Pippi firar jul" till musikal på teater Intiman vid Odenplan, och vi har träffat några av...torsdag 5/12 16:45

De samlar Norrorts hundägare för gemensam prommis

Nyheter Alla kan följa med och öva lydnad Söker du sällskap till hundpromenaden – och vill passa på att köra övningar ihop med en hundinstruktör? Nu startar Danderyd-Täby brukshundsklubb gemensamma promenader för kommunernas hundägare.onsdag 4/12 15:56
Stockholm Direkt