transpan. Pekka Westin, Naturskyddsföreningen Enköping, arrangerar Trankväll i Hjälstaviken. Foto: foto: Fredrik Gustafsson

Ikväll landar tusentals tranor i Hjälstaviken

Kläder efter väder och kanske en kikare. Det är allt som behövs för att se när tusentals tranor flyger in över Hjälsta­viken ikväll.

  • Publicerad 15:02, 3 sep 2017

Det är häftig när de flyger in efter en dag ute på åkrarna.

Tranorna blir fler och fler i Hjälstaviken. Det har Kullabon Pekka Westin koll på.

Han har inventerat fågelbeståndet i viken sedan 70-talet.

– Härommorgonen var jag nere i Hjälstaviken och räknade tranorna. Jag räknade till omkring 1 200 tranor, säger Pekka Westin.

Men de kommer bli fler. Nu i september är det som mest tranor i Hjälstaviken, omkring 6 000. Och ikväll kommer Pekka Westin, tillsammans med Naturskyddsföreningarna i Enköping och Håbo, traditionsenligt arrangera en ”Trankväll”.

– Nästa år är det tionde året som jag är med och arrangerar trankvällen. Det har blivit väldigt välbesökt. Ett år hade vi omkring 100 personer. Annars brukar mellan 50 och 70 personer delta under kvällen, säger Pekka Westin.

Därför just Hjälstaviken

Årets trankväll den 7 september, kan så många som 7 000 tranor flyga in till viken under kvällen.

– Det är häftig när de flyger in efter en dag ute på åkrarna, berättar han och tillägger:

– Det som är så bra med Hjälstaviken är att den är grund så tranorna kan övernatta stående i vattnet, utom räckhåll från rävar och andra predatorer. Det är en trygg plats att övernatta på helt enkelt. Sen är det nära till stora fält där tranorna hittar sin föda, säger Pekka Westin.

Efter tranornas besök i Hjälstaviken under hösten beger sig tranorna söderut för att övervintra i Spanien och nordvästra Afrika.

Trankvällen

Vad? Trankväll i Hjälstaviken.

Var? Hjälstaviken, samling vid parkeringsplatsen, vid fågeltornet i Hårby.

När? Den 7 september, klockan 18.00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet