Tänt vare här. Bron är inte längre nedsläckt om natten. Foto: Stockholm stad

Ikväll lyser Västerbron upp i nytt pampigt ljus

Nu händer det: Västerbrons nya belysning tänds för första gången ikväll.

  • Publicerad 11:43, 30 jan 2019

Den 600 meter långa bron, som binder ihop Södermalm med Kungsholmen, är en av huvudstadens mest karaktäristiska infrastrukturer. Men dess fasadbelysning har inte fungerat på flera år.

Under 2018 har trafikkontoret knegat på för att få till en ny energieffektiv fasadbelysning. Och nu är den färdigt, till en prislapp på mellan fem och sex miljoner kronor. När det är mörkt ska de nya lamporna lysa upp fasaden. Ljusintensitet och färgtemperatur, olika varianter av varmt vitt och kallt vitt ljus, varieras efter årstid och tid på dygnet. Driftkostnad: cirka 1 000 kronor i månaden.

Västerbron kan rivas och bytas ut

Annat nytt är att det nu finns belysning på båda sidor av Västerbron. Den gamla lyste bara åt Riddarfjärden.

"Vi har prioriterat vyer från längre avstånd, för att bron med sina eleganta brobågar ska komma till sin rätt som landmärke som syns från många platser i staden", skriver Trafikkontoret i en pressrelease.

Officiell invigning är ikväll, onsdag dem 30 januari, på strandpromenaden, vid bryggorna, nedanför Norr Mälarstrand 54 klockan 17. På plats är trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), ljusdesignern Anna Waernborg, samt projektledaren Anders Hedlund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android