Genrebild. Foto: Anna Sandqvist

Illegal dumpning tvingar återvinningsstation stänga

Vid återvinningsstationen på Terapivägen i Huddinge dumpas ett överflöd av allt möjligt. Nu har FTI fått nog och stänger därför ner stationen.

  • Publicerad 18:00, 15 jan 2020

– Folk har kommit dit med släpkärror och öst ut material, det handlar inte om att någon dyker upp med en stol under armen, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. 

Återvinningsstationen är till för förpackningar av plast, metall, papper, kartong och tidningar och att lämna grovsopor utanför stationen är ett miljöbrott.  

– Det blir vi som får ta hand om det avfallet och vi har under lång tid lagt ner mer pengar på att ta hand om grovsopor än vi samlat in på att utföra vårt uppdrag, säger Annika Ahlberg.

– Det rör sig om sådana mängder under så pass lång tid att det nästan känns organiserat. Jag säger inte att det är Tiptapp men den typen av tjänst är det flera som säljer och det är inte alla som är seriösa och tar hand om saker på rätt sätt.

Efter en rad försök att få bukt med problemet stänger FTI stationen på Terapivägen den 28 januari. Den som vill återvinna förpackningar och papper får traska till Röntgenvägen eller Kvarnängsvägen/Sågstuvägen. 

– Vi har provat att möblera om på stationen och se till att det inte finns några ytor att smyga in och lämna saker. Vi har försökt informera, men utan framgång, säger Annika Ahlberg.

– I dagsläget finns ingen ersättningsplats i området. Men vi anpassar tömning och städning till en ökad efterfrågan vid Röntgenvägen och Kvarnängsvägen/Sågstuvägen. Och vi välkomnar besökare att kontakta oss om det skulle bli fullt i behållarna.

Den 28 januari stänger stationen.