Minskat. Antalet olovliga bosättningar i Hägersten-Liljeholmen har halverats sedan i fjol. På bild syns en bosättning i Hökarängen. Foto: Karin Nilsson

Illegala boplatserna – här har de blivit hälften så många

Antalet bosättningar med utsatta EU-medborgare har minskat kraftigt under de senaste två åren, visar en ny rapport från stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 21:01, 24 aug 2017

Stadens EU-team har i uppdrag att regelbundet besöka bo- och sovplatser runt om i Stockholm.

Enligt deras bedömning finns i dag sex boplatser i Hägersten-Liljeholmen. Det är mer än en halvering jämfört med 2016, då teamet kunde räkna 14 bosättningar i stadsdelen.

Antalet utsatta EU-medborgare som vistas i Hägersten-Liljeholmen har minskat i ännu högre grad, från 150 personer 2016 – till 60 personer i dag.

Även Hägerstensbornas och Liljeholmsbornas tips om bosättningar har blivit färre, visar rapporten. Från 43 anmälningar 2015 till 10 anmälningar 2016.

Den nya utredningen har gjorts efter att oppositionspolitikern Lars Svärd (M) i april bad stadsdelsförvaltningen att undersöka situationen med tiggeri och olovliga boplatser i stadsdelen – ett förslag som majoriteten nappade på.

Behöver inte ha minskat

Trots att både EU-medborgare och antal boplatser har minskat är det dock inte säkert att tiggeriet i sig har minskat, poängterar Carina Cronwall, utredare på avdelningen för social omsorg i Hägersten-Liljeholmen.

– Att man bor på en plats betyder inte att man tigger på den platsen, vi vet att rörligheten är stor. Vi har jobbat aktivt med avhysningar men att boplatserna har minskat kan också bero på att gruppen känner till regelverken bättre och flyttar sig oftare.

Förväntad ökning

2014 uppgav 16 procent av de boende i stadsdelen att ”påträngande tiggeri” i stor utsträckning stör ordningen, enligt stadens senaste trygghetsmätning.

Enligt Carina Cronwall skulle fler påtala störning om undersökningen gjorts i dag.

– Det är de signaler vi får i våra samtal med det lokala brottsförebyggande rådet utifrån polisanmälningar, säger hon.

Detta gäller

Alla EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i ett annat EU-land i tre månader.

Efter tre månaders i Sverige har den som är EU-medborgare rätt att stanna utan uppehållstillstånd, om hen kan försörja sig.

Det är inte tillåtet att sätta upp tält på stadens mark utan tillstånd. Bosättningar, oavsett om de består av tält, bilar eller husvagnar, omfattas inte av allemansrätten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48