Tzenko Stoyanov trivs bäst i Hökarängen. Foto: Sacharias Källdén

”Illustrationer gör vardagen gladare”

Vargar som går genom TVn och blir lamm, astronauter och Mike Tyson som människorobot: hans bilder sticker ofta ut med något oväntat. Vi tog ett snack med Tzenko Stoyanov, 44, illustratören som är stor i Holland – men trivs bäst i Hökarängen.

  • Publicerad 10:20, 2 sep 2019

Berättat för Sacharias Källdén:

”Jag är från Bulgarien, det var där mitt konstintresse föddes. Mina föräldrar tog med mig till en utställning med de ryska peredvizjnikerna när jag var liten och jag kände direkt ”Det här! Det här vill jag bli när jag blir stor”. Och där är jag fortfarande kvar, i den känslan.

Illustrationer förfinar och gör vardagen gladare. Jag jobbar mycket för dagstidningarna i Holland, men i Sverige är det vanligare att illustrationerna tar plats i reklamvärlden. Fler borde ta in illustratörer. Det blir mer personligt och spännande, man kan se konstnärens tolkning av ett ämne. Ibland håller jag inte alls med om texten jag ska illustrera. Jag gillar att lämna det öppet för tolkning, att se saker ur dubbla perspektiv. Det är spännande att beroende på hur gammal du är när du ser en bild får du olika associationer, och det är mindre viktigt hur utbildad du är.

Det är fantastiskt i Hökarängen. Jag skulle aldrig kunna flytta någon annanstans. Det är väldigt familjärt, folk hejar på varandra. Ska jag cykla till mataffären tar det jättelång tid! Haha. Det är väldigt kreativt och progressivt här. Många konstnärer och musiker, en stor del punkare faktiskt. Folk dras väl till varandra tror jag och till känslan som finns här. Samarbeten kan uppstå bara när man möts på barnens skola: ”Vi gör något tillsammans!”

Det enda tipset jag har är: tro på det du gör. Och jobba hårt för det. Att kunna sätta sig klockan åtta på morgonen och börja arbeta. Om det är ensamt? Ja, men illustratörer är ensamvargar. Men vi lever i prokrastineringens tid. Jag har läst hur många artiklar som helst om det – jag har illustrerat det! Ändå fastnar jag där. Såna stunder brukar jag sätta på amerikansk hardcore, typ Youth of Today. Då får jag kicken att fortsätta."

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Tzenkos konst i Söderort

– Etikett till Handdjord i Hökarängen Pebré

– Logo och skåpbilen till franska grossisten Maison Le Gros i Högdalen

– Logga till Hållbara Hökarängen

Se mer på tzenko.com

Så är dina grannar – enligt söksajten

Nyheter Stereotyp eller sanning? Söderortsbor tycker till om populära tjänsten Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt...lördag 25/1 8:00

M-toppens svar efter kritik mot vapenmässa

Nyheter König Jerlmyr utesluter inte nytt arrangemang i Älvsjömässan En internationell vapenmässa i Älvsjö väckte hård kritik mot stadens policy för uthyrning av kommunala fastigheter. Nu svarar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).fredag 24/1 7:00