Utan en ungdomsgård. "Folk åker runt till andra orter där de inte känner folk. Det blir problem", säger Zahra Hassan. Foto: Sacharias Källdén

Ilska efter debaclet med Fleminghallen

Än finns ingen långsiktig lösning på plats för att ersätta Flemingsbergs två fritidsgårdar och biblioteket som stängde för över ett år sedan. Samtidigt är behovet stort, enligt flera Flemingsbergsbor.

  • Publicerad 09:27, 9 sep 2020

Ungdomar samlas i kluster på trottoarerna kring Flemingsbergs centrum. Vissa har väl något de ska hitta på här, men många är också de som helt enkelt inte har någon annanstans att ta vägen.

– Det var bättre när fritidsgården Ung Zon fanns. Det blir mycket bråk när folk hänger ute, säger 16-åriga Zahra Hassan.

Två fritidsgårdar och ett bibliotek lades ned i Flemingsberg förra året, med löftet att ett nytt kultur- och ungdomshus väntade i Fleminghallen. Efter många turer är visionen spolad.

Under coronavåren och sommaren har fritidsgårdsverksamheten mest varit utomhus, men det har funnits en mindre, tillfällig lokal i Grantorp. Kontraktet där går ut 30 september, med möjlighet till förlängning.

I dagsläget kan ingen säga något om en mer permanent lösning.

– Jag ser ofta ungdomarna hänga här. Det hade varit bra med någon plats för dem, så att de inte slösar sin tid med gäng och sånt, säger Flempanbon Dler Shamsadin.

Oro för gatuvåld

Och oron för gatuvåldet finns också bland ungdomarna.

– Det har varit jättemånga skottlossningar här. Det är inte tryggt ute. Inne på fritidsgården finns det personal, så det är tryggare, säger Zahra Hassan, och fortsätter:

– På vintern blir det mörkt snabbt. Man får inte vara ute på kvällen. Så vi får bara sitta hemma hela vintern annars.

Dler Shamsadin: "Såklart behövs bibliotek, särskilt i utsatta områden". Foto: Sacharias Källdén

Att ungdomar hänger på gatan bekymrar också äldre som försöker undvika folksamlingar, enligt en annan Flemingsbergsbo.

– De äldre är väldigt rädda för corona. Så när ungdomarna hänger precis utanför kyrkan, precis utanför ålderdomshemmet, så skrämmer det de äldre, och ungdomarna skickas iväg var de än står, säger en Flempanbo som vill vara anonym och en annan fyller i:

– Jag tycker att det är skamligt faktiskt, att vi äldre måste åka färdtjänst till biblioteket under coronatider och inte vågar ta oss dit. De bygger bara vägar. Man kan inte umgås och bli lycklig med vägar. Man behöver träffa folk.

Läxhjälp och pingis

Zahra Hassan har besökt den tillfälliga fritidsgården Grantorp, och uppskattat alternativet.

– Man kunde spela pingis och lyssna på musik där. Men Ung Zon var bättre. Där fanns många olika rum, och närheten till idrottshallen.

Särskilt viktig är läxhjälpen, enligt Zahra, och hennes vän Michelle håller med.

– Snart blir det kallt. Jag tycker det behövs en fritidsgård så att ungdomar har någonstans att plugga och att chilla. Helst någonstans där det också finns vuxna.

Det har hänt

Det var i september förra året som ett kombinerat bibliotek och ungdomshus skulle ha öppnat i Fleminghallen, men portarna slog aldrig upp. Kommunen kunde inte komma överens med hyresvärden, som enligt kommunen varit positiv till den planerade verksamheten, för att sedan ångra sig. Kommunen klagade till Hyresnämnden, som ställde sig bakom hyresvärdens beslut. Man landade i att det skulle kunna bli dyrt att överklaga beslutet, och inte nödvändigtvis leda någonstans. Förvaltningen får alltså hitta en annan lokal.

Visa merVisa mindre