Jessica Sjönell (L). Satsa på bättre klottersanering och fritidsgårdar istället för laglig vägg.

Ilska efter klotterboom i södra Stockholm

Klotteranmälningarna i Skarpnäck har mer än fördubblats på ett år. Nu vill Jessika Sjönell (L) ha hårdare regler och minskade kostnader.

  • Publicerad 07:00, 25 jan 2018

Det är fullständigt onödigt med de här kostnaderna

Enligt ny statistik från trafikkontoret fortsätter klotteranmälningarna att öka i Stockholm och Skarpnäck är ett av de områden där man kan se en av de största ökningarna – från 477 anmälningar 2016 till 1336 anmälningar 2017. Något Jessika Sjönell, ordförande för Liberalerna i Skarpnäck och ersättare i Skarpnäcks stadsdelsnämnd ser som oroväckande.

– Min omedelbara reaktion är att det är fullständigt onödigt med de här kostnaderna, att klottersaneringen ökar är jättetråkigt, säger hon.

Hon säger själv att hon ser att klottret har ökat i Skarpnäck och tror att en av faktorerna kan vara att man inte varit tillräckligt bra på att ta bort det klotter som finns, tillräckligt snabbt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tror att i och med att 24 h garantin inte har uppnåtts alla gånger, så har det bara blivit mer. Ser man att det finns klotter så är det lätt att lägga till lite mer och då får vi en tråkig stadsmiljö helt enkelt, säger hon.

Ewa Larsson nämndordförande för miljöpartiet i Skarpnäck håller med, men menar att 24 timmar regeln nu fungerar mycket bättre.

– Vi hade tidigare en bristfällig upphandling som gjorde att 24 timmars regeln inte funkade, idag har vi en ny och den funkar till 98 procent, säger Ewa Larsson.

Jessika Sjönell menar att staden istället för att satsa på graffittiväggar, som hon tror ökar klottret, borde satsa på förbättrad klottersanering och på fritidsgårdar.

– Jag tror vi måste sysselsätta de som är ute. Vi har ju pratat om våra fritidsgårdar, vilka öppettider de ska ha bland annat. Det är viktigt med annan sysselsättning, säger hon.

Och Miljöpartiets Ewa Larsson håller med om att en laglig vägg inte är rätt väg att gå.

– Vi har inga sådan planer, men vi förmedlar gärna kontakten mellan fastighetsägare och konstnärer, ifall det finns förslag på att måla på tråkiga gråa väggar i Skarpnäck. Vi tycker att det ger mer för skattepengarna helt enkelt, säger Ewa Larsson.

Jessika Sjönell, varför ökar det mest i Skarpnäck?

– Vi sticker ut och jag vet inte vad det beror på men jag hoppas att vi politiker kan uppmärksamma detta och bidra till en bättre stadsmiljö där folk vill vara ute och känna sig trygga, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00