Förvånade. "Alla är chockade över hur det gick i omröstningen", säger Lovisa. Fr v: Ellen, Lovisa, Daniella, Louise Foto: Mikael Andersson

Ilska efter uteblivna namnbytet i Brommapojkarna

Det blir inget namnbyte för Brommapojkarna. Vi träffade fyra 16-åringar som är både besvikna och arga över att de fortsatt ska spela i matchtröjor med ordet "pojkarna" på bröstet.

  • Publicerad 16:45, 27 feb 2018

"Oj, jag visste inte att Brommapojkarna hade flickverksamhet".

Louise, Ellen, Lovisa och Daniella är 16 år och har spelat i Brommapojkarna sedan de var små. För dem är kommentarerna om att de spelar i en klubb med ordet "pojkarna" i namnet något de vande sig vid tidigt.

Men när förslaget om ett namnbyte kom upp var det helt självklart för dem – klart att tiden var kommen för ett namn som inkluderar alla aktiva i föreningen. För "varför ska tusentals tjejer springa runt med en tröja som det står 'pojkarna' på?", frågar de sig.

Så när Brommapojkarnas medlemmar på årsmötet förra veckan fick rösta om klubben skulle byta till att bara heta BP var tjejerna övertygade om att saken redan var klar.

Men snart insåg de att det inte var lika självklart för alla.

– Det var då man började bli engagerad, säger Louise.

Medlemmarna har sagt sitt - så blir det med BP:s namnbyte

Trots att de inte var röstberättigade (se faktaruta) gick flera av tjejerna på årsmötet. Där ställde de sig upp och berättade för de som kommit, 130 stycken, om varför de borde rösta för det nya namnet.

– Jag pratade om att killarna på skolan retat oss när vi var små och varför över 1000 tjejer ska behöva kalla sig pojkar bara för att vi vill spela fotboll. De här männen måste förstå att tiderna förändras, säger Daniella.

66 personer röstade

Av 72 röstberättigade på plats var det endast 66 personer som valde att rösta. 37 röstade mot, av dem 36 män och en kvinna. Det räckte för att stoppa ett byte. Argumenten var kopplade till tradition och historia.

– Jag var inte på mötet, men jag fick en chock när jag hörde resultatet, säger Ellen.

Resultatet gjorde tjejerna både arga och besvikna.

– Jag pratade med en av de här gubbarna som sa "du visste ju vad det hette när du började spela". Men det var ju det sämsta argumentet, jag var liksom sex år och ville börja spela fotboll, säger Louise.

– Jag har börjat se saker på andra sätt, vi kanske inte är så jämställda som man kan tro, säger Daniella.

"Nyheten" om BP:s namnbyte fick sociala medier att explodera

Putte Salminen är ordförande i supporterföreningen Bromma support. Han har förståelse för tjejernas syn på namnet, men röstade själv nej.

– Jag tyckte det var bra att tjejerna förde fram sin sak. Men saken är den att det är en idrottsklubb som är skapad 1942 och som har haft samma namn sedan dess. Jag ser det som att det handlar om attityder hos andra som man ska försöka påverka ifall det är så att de blir retade för namnet, säger han, och understryker att Bromma support inte har en officiell ståndpunkt i frågan – där finns det både de som är för och emot ett byte.

Putte Salminen menar att han inte är helt emot ett namnbyte, han lämnade själv in en motion om att byta till "BP IF Brommapojkarna". På så sätt skulle respektive sektion kunna välja vilket namn de vill använda sig av samtidigt som historien respekteras, menar han. Den motionen drogs senare tillbaka.

Nu tycker han att fokus i frågan har hamnat fel, att det kommit att handla om "ledsna tjejer och dumma gubbar".

– Det finns ju också personer som går på alla hemmamatcher som a-laget (herrlaget reds. anm.) har och det är klart att de känner sig väldigt starkt förknippade med namnet, säger han.

"Inte bara ett namn"

Men argumenten om historia håller inte. Det menar Douglas Roos som varit tränare i Brommapojkarna i 10 år. Att namnbytet inte gick igenom är pinsamt, tycker han.

– Det är inte bara ett namn, det symboliserar något annat. Jag förstår att om man varit medlem i BP i 50 år så vill man att det ska heta Brommapojkarna – men jag hade önskat att de hade kunnat vara mer vidsynta och pluralistiska i sitt tänk, säger han.

Douglas Roos berättar att de är flera engagerade som kommer jobba för att det ska bli en ny omröstning, då de hoppas att fler röstberättigade kommer.

– Det där är väl generellt ett problem som vi har i dagens samhälle. Vårt främsta sätt att engagera oss är att eventuellt bli medlem i en Facebookgrupp. Jag tror det här blir en väckarklocka för de som inte var där men som tycker att det här är fel. Jag är övertygad om att vi kommer driva igenom ett byte i nästa omröstning, säger han.

Även de fyra 16-åriga tjejerna som StockholmDirekt pratar med tror att det handlar om en tidsfrågan innan det sker en förändring.

– Namnet kommer ju bytas ut förr eller senare, så vi kan lika gärna göra det nu, säger Daniella.

Upp till medlemmarna att gå vidare

Motionen om ett namnbyte lades fram på årsmötet av Brommapojkarnas styrelse som hade fått uppfattningen av att klubben var redo för ett byte. På frågan hur det fortsatta arbetet med namnet kommer se ut i klubben skriver styrelseordförande Fredrik Bergholm i ett mejl till StockholmDirekt:

"I en föreningsdemokrati med full transparens är det medlemmarna som fattar beslut på årsmötet. Styrelsen la fram sin motion utifrån initiativ från många olika medlemmar, där den största delen är ej röstberättigade då de är omyndiga. Hur det fortsatta arbetet kommer att se ut i namnfrågan är upp till föreningens medlemmar att avgöra".
 
Enligt BP:s stadgar har de personer rösträtt som senast på mötesdagen fyllt 18 år och som har betalat medlemsavgift senast den 31 december föregående år. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55