Isolerade. Många i Edsberg känner sig isolerade efter att direktbussarna har slopats, berättar Anita, Eva och Johan. Foto: Anton Kyhlbäck

Ilska i Edsberg efter slopade direktbussar

Det har gått tre månader sedan direktbussarna 607 och 526 till Sollentuna slopades. Nu menar flera Edsbergsbor att turförändringarna har slagit hårt mot dem som har det svårast.

  • Publicerad 11:30, 14 feb 2020

607. Linje 607 har varit ett nav för Edsbergsborna, menar Johan Flyckt som har bott i området i hela sitt liv, och menar att boende i området blir mer isolerade. Foto: Anton Kyhlbäck

I slutet av november förra året stod det klart att direktbuss 607 och 526 till innerstan och Karolinska sjukhuset slopas. Detta efter ett förslag från trafiknämnden vid Region Stockholm.

Flera lokalpolitiker i Sollentuna har kämpat för att få behålla bussarna, men i december togs bussarna bort. Nu måste resenärer som vill in till innerstan och Karolinska sjukhuset byta till buss eller tåg i Sollentuna centrum.

I Edsberg har flera boende reagerat på förändringarna.

– Vi kallar oss fångarna på Edsberg, säger Edsbergsbon Eva Martin Lannerwall.

Johan Flyckt, har bott i Edsbergs hela sitt liv och han instämmer:

– 607:an har varit navet för oss Edsbergsbor som bor lite mittemellan allting. Nu är det borta och det känns som ett hån mot oss skattebetalare, säger han.

Sämre livskvalité

Eva Martin Lannerwall, Johan Flyckt och Anita Axelsson bor alla i Edsberg och menar att sedan direktbussarna försvann har livskvalitén försämrats för äldre och dagpendlare.

Johan Flyckt är engagerad i Hyresgästföreningen, samt nätverket Aktion Edsberg, och berättar om en bekant som arbetar på Karolinska sjukhuset:

– Innan var det enkelt att komma till och från sjukhuset, men nu blir det ohållbart med byten, säger han och tillägger:

– Anledningen till ökad stress i trafiken är inte långa resor, utan hur många gånger man byter färdmedel. Det kan verka vara en liten förändring, men det är en stor försämring för vår del i Edsberg.

SLL: "Det är djupt olyckligt"

Förändringarna i busstrafiken till och från Edsberg är en del av ett större beslut som togs för Stockholms län. I trafiknämndens budget för 2020 meddelade man att ändringarna väntas ge mer punktlighet i trafiken.

Eva, Anita och Johan menar att det dock har blivit precis tvärtom:

– Resenärer måste vänta i uppemot tio minuter på att byta i Sollentuna centrum. De som påverkas mest är personer med funktionsvariationer som inte hinner med det första bytet, säger Eva Martin Lannerwall.

Aleksander Krajisnik, presstalesperson på trafikförvaltningen, svarar i ett mejl att deras mål har varit att göra trafiken så bra som möjligt – och att de välkomnar synpunkterna från Edsbergsborna. Han meddelar att det för närvarande inte finns planer på att ändra linjerna:

Flera Edsbergsbor känner sig mer isolerade till följd av det här, framförallt dagpendlare och äldre. Hur ser ni på det?

– Det var inte avsikten och vi kan bara beklaga, det är djupt olyckligt. Vår förhoppning är att förändringen ska ge mindre trängsel, tätare och mer regelbunden trafik. Med det sagt så bevakar vi kontinuerligt hur trafiklösningen fungerar och kan komma att pröva alternativa lösningar inför kommande tidtabellsskifte, svarar Aleksander Krajisnik.

Bökigare. Johan Flyckt, Anita Axelsson och Eva Martin Lannerwall. "Man skiter i Edsberg" säger Anita och Eva tillägger: "Vi vill ha tillbaka 607:an och 526:an". Foto: Anton Kyhlbäck

Ändrade busslinjer

I slutet av förra året tog Region Stockholm ett beslut om förändra linjer över hela länet. Med förändringarna har man räknat med att få 162 000 fler avgångar.

I Sollentuna berörde beslutet åtta busslinjer i Sollentuna, varav två direktbussar i Edsberg.

Linje 526 tog över 607:ans uppdrag mellan Sollentuna och Karolinska.

Linje 607 trafikerade tidigare Danderyd – Sollentuna – Karolinska. Nu går bussen mellan Danderyd och Sollentuna centrum, med stopp i Edsberg.

Källa: Region Stockholm

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Åtal väcks efter misshandeln på Kärleksudden

Nyheter 20-åring misstänks även för barnpornografibrott och rån I dag, fredag, väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som har suttit häktad misstänkt för försök till mord ute på Kärleksudden i februari förra året. Han är även misstänkt för en rad andra brott,...fredag 28/2 14:40

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30
Stockholm Direkt