Rally runt ön. Många boende tycker att det körs för fort på Stora Essingen. Foto: Sacharias Källdén

Ilska mot fortkörare på Stora Essingen

Snabbt, snabbare, Stora Essingen. Visste du om att det är 30 km/h som gäller på ön? Inte? Då är du i gott sällskap. Nu höjs röster i protest mot fortkörningarna.

  • Publicerad 19:10, 29 jan 2019

Värre och värre. Så tycker Sandra Domeij att situationen utvecklats sedan familjen flyttade hit för fem år sedan.

Det går helt enkelt för snabbt, för alla: privatbilister, kommersiell trafik, SL-bussar. Få verkar ta notis om att det är 30 kilometer i timmen som gäller på ön, inte 50, och fartskyltandet är sparsmakat.

Livsfarliga korsningen byggs om

– Inte ens de flesta boende verkar veta om att det bara är 30 här, säger Sandra Domeij, som nyligen fått stort gensvar för fartfrågan i olika lokala Facebook-grupper. Där håller många med henne om att flertalet kör med plattan i mattan.

Domeij säger att hon blir chockad varje dag när hon hämtar och lämnar barnen på skolan, över hur snabbt bilisterna brassar på i snäv gatutrafik där det rör sig många barn. Speciellt för att "ta sats" över kullen mellan Flottbrovägen och Broparken.

Bemöttes aggressivt av busschaffis

– Vi brukar göra tecken med handen, typ "sänk volymen!", för att få folk att sakta ner. Men få brukar ta notis. Jag har försökt få både kommunen och SL att lyssna, andra som bor här har också försökt. Det har inte gett något, säger hon, och berättar att senast igår fick hennes sambo en aggressiv åthutning när han försökte prata med en busschaufför som blåst förbi honom och barnen. Igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
 

Sandra Domeij och Elsie Elfström: två lokalbor som betvivlar att 30-gränsen hålls. Foto: Sacharias Källdén

Hon skriker inte efter fartgupp, kameror, eller fler skyltar, i första hand. Nej, hon vill att staden ska börja ta problemet på allvar, kontrollera, analysera, presentera en lösning.

Domeij förklarar att eftersom hon själv kör bil så kan hon bedöma att en majoritet inte håller 30. Värst är det enligt henne på Badstrandsvägen, Stora Essingens pulsålder som går rakt genom ön, och den C-formade Essingeringen som går runt omkring.

Sommaren 2017 inträffade en dödsolycka i korsningen mellan dessa två vägar. Det fick kommunen att lova att bygga området säkrare, något som ska påbörjas under sommaren eller hösten 2019.

"Jaha, de får väl köra på mig då"

När StockholmDirekt besöker området är det uppenbart att många kör för fort. Något som även bekräftas av flera personer som vi pratar med på gatan.

– Jag har bott här i 20 år. Om de kör för fort? Ja, verkligen. Speciellt varutransporterna, säger en kvinna som passerar dödskorsningen.

Ett par kvarter bort, på Essinge kyrkväg, håller Elsie Elfström på att skrapa fram sin bil från under istäcket.

– Ja, jag håller alltid 30. Det är säkert. Alla andra kör däremot alldeles för fort. Så jag har dem alltid rakt i bakhasorna, och då tänker jag bara "jaha, de får väl köra på mig då". Under de 16 år jag bott här har jag aldrig någonsin sett en enda fartkontroll, säger Elsie Elfström, och skrapar vidare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trafikkontorets svar: Folk kör lagom

Malinda Flodman är pressansvarig på trafikkontoret. Hon säger att tjänstemännen inte upplever situationen som något större problem.

– Vi gör kontinuerliga mätningar och har mätt på ett par olika platser på Stora Essingen under de senaste åren. Vissa mätningar visar på låga hastigheter, en god bit under den tillåtna, och andra att man kör lite för fort, cirka 40 kilometer i timmen på en väg där maxhastigheten är 30.

Visa merVisa mindre

Korsningen där en person blev ihjälkörd 2017. Foto: Sacharias Källdén