Leds om. Stadens omledning vid avspärrningarna av Norr Mälarstrands gångstråk funkar inte tycker många cyklister. Nu ska staden undersöka en annan lösning. Foto: Per Brandt

Ilska mot fotgängare i nya cykelbanan

Norr Mälarstrands populära gångstråk sätter käppar i hjulen för cyklisterna när fotgängare väljer att knalla på cykelbanan. Nu ska staden undersöka en annan lösning.

  • Publicerad 10:37, 4 maj 2018

I höstas drog staden igång arbetet med att renovera Norr Mälarstrands extremt populära gångstråk. Men den fösta etappen har blivit något försenad. Den nya prognosen är att den delen som nu är inhägnad ska vara klar om en dryg månad.

Solbrygga och ny lekplats – så ska Norr Mälarstrand bli ännu mer populärt

– Första delen är tänkt att öppna i juni, medan delen från bron och en bit bort mot Mälarpaviljongen kan öppnas i slutet av augusti, säger Henri Dehaim, projektledare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Därefter väntar ska nästa delsträcka, förbi Mälarpaviljongen, hägnas in och på nytt kommer alltså fotgängare ledas om och hänvisas till andra sidan gatan för att ta sig förbi de avstängda delarna.

– Så måste vi göra. I höst kommer vi att fortsätta arbetena bortom Mälarpaviljongen men de arbetena är inte planerade i detalj än, det ska vi se över efter sommaren, säger Henri Dehaim.

Se filmen: Nu har hela nya super-cykelstråket öppnat - så säger experten

Men många verkar strunta i omledningsskyltarna. För cyklister längs Norr Mälarstrand har det inneburit problem när folk går eller springer på cykelbanan längs med den avspärrade delen.

Cyklisternas klagan har även nått trafikkontoret som efter vårt samtal nu ska kolla om det går att få till en annan lösning.

– Det har kommit synpunkter till oss så vi ska fundera på om vi kan hitta en annan lösning, men jag vet idag inte hur den skulle kunna se ut. Det är trångt på platsen. Men vi ska kika på det i alla fall så får vi se om vi kommer ändra omledningen eller om den behålls som idag, säger Henri Dehaim.

Att leda om fotgängarna kommer staden behöva göra tills hela projektet är klart i slutet av 2019.

– Möjligen kan gångstråket öppnas under nästa vinter när vi inte arbetar på plats, men då bara själva gången för passage igenom. Men det är inte säkert, säger Henri Dehaim.