"Mitt kök från 60-talet är fullt fungerande, man behöver inte blåsa ut allt och sätta in nytt. Maten blir inte godare för det" säger Nicola Rosen om den stundande renoveringen på Östgötagatan. Foto: Sophie Stigfur

Ilska mot hyreshöjningar på Mosebacke

Hyresvärdar som passar på att höja standarden med allt från golvvärme till diskmaskiner i samband med stambyten har länge fått hyresgäster att rasa – eftersom det leder till höjda hyror. Nu har fenomenet kommit till Mosebacke.

  • Publicerad 19:40, 9 maj 2019

– Folk ska inte straffas för att de bosatt sig i ett område som sedan blivit attraktivt och drivas bort från sin hembygd. När jag flyttade hit för 27 år sedan var det inte många som hurrade.

Det säger Nicola Rosen, som är ett av de 26 hushåll i ett hyreshus på Östgötagatan ett stenkast från Mosebacke som snart står inför ett stambyte. I samband med det har fastighetsägaren Architector AB också drivit igenom standardhöjande renoveringar, som att sätta in diskmaskin och golvvärme i badrummet. Något som 70 procent av hyresgästerna egentligen inte vill ha – eftersom hyran höjs.

Är detta dödsstöten för SoFo?

Nicola själv bor på 90 kvadrat och betalar idag 8800 kronor i månaden. När renoveringen är klar kommer hyran under fyra år trappas upp för att landa på runt 12000 kronor, en höjning med cirka 50 procent. Hon är noga med att påpeka att det inte är synd om henne.

– Jag klarar det, men jag är urförbannad å många av de andra hyresgästernas vägnar. Flera är kulturarbetare som inte tjänar så bra. Dessutom är det onödigt: mitt kök från 60-talet är fullt fungerande, man behöver inte blåsa ut allt och sätta in nytt. I dessa Greta Thunberg-tider med ökad medvetenhet om hållbarhet känns det inte precis modernt med elektriska handdukstorkar och diskmaskin.

Många tänker nog att 12 000 i hyra för en 90-kvadratare vid Mosebacke inte låter helt orimligt?

– Visst, men vi behöver vanligt folk i alla stadsdelar. Nu tränger man bort dem som inte har ekonomin för att klara de nya hyrorna vilket gör att den genuina Söderandan försvinner.

Henry Nilsson, Hyresgästföreningen Södermalm, varnar för fenomenet som blir allt vanligare på Söder. Foto: Sophie Stigfur

Nicola Rosen kommer att betala drygt 12 000 kronor i månaden istället för 8800 för sin 90-kvadratare på Östgötagatan. Foto: Sophie Stigfur

Fastighetsägaren Architector AB vill inte svara på hur de ser på sin roll och ansvar gentemot hur stadsdelen utvecklas, utan hänvisar alla frågor till sitt juridiska ombud Bo Haslum – som inte ser något ovanligt med fallet.

– Såhär gör man idag, när man river ut el- och vattenledningar ersätter man inte kök och badrum med 60-tals-standard, utan den standard som hyresgäster förväntar sig idag. Att hyran också höjs är en naturlig följd, det finansierar ju renoveringen.

Götgatsbackens äldsta krog tvingas stänga

Men Henry Nilsson, styrelseledamot i Hyresgästföreningen Södermalm och ordförande för förhandlingsdelegationen Stadsholmen, varnar för fenomenet med hyresvärdar som passar på att "lyxrenovera" vid stambyten – som han ser blir allt vanligare runt om på Söder.

– Det är ohållbart på sikt. Priserna håller på att drivas upp så mycket att vi får en London-liknande situation, där absolut ingen har råd att bo längre. Fastighetsägare och politiker måste se sitt ansvar och ställa sig frågan om vilken typ av stadsdel de vill ha.

Hyreshöjningar och renoveringar: Detta gäller

Som hyresgäst behöver man inte godkänna renoveringsåtgärderna som hyresvärden vill genomföra. Individuellt godkännande krävs för varje hyresrätt.

Som hyresgäst ska man aldrig godkänna något utan att ha stämt av med Hyresgästföreningen, menar Henry Nilsson. Där kan man istället organisera sig u en gemensam samrådsgrupp för att bli en starkare part som förhandlar med hyresvärden.

Om hyresgäst och hyresvärd inte kommer överrens leder det till ett ärende i Hyresnämnden, något som fördröjer upprustningen med cirka ett år. Hyresvärden får i de allra flesta fall dock rätt. Men denna praxis, att äganderätten väger så starkt över hyresrätten, håller i skrivande stund på att ses över av Svea Hovrätt.

Visa merVisa mindre