Seniorträff. När Tanto seniorlokus ordnat vinprovning och afternoon tea har det hänt att det bara varit kvinnor där. Nu har gubbarna fått en egen träff. Foto: Mostphotos / Elina Lundberg

Ilska mot könsseparerade seniorträffar på Södermalm

Att ordna träffar BARA för män på ett kommunalt seniorcenter är könsdiskriminering, anser Södermalsmbon Ulla-Britt Larsson, 73. Men arrangören försvarar herrträffarna: Gör gubbarna trygga.

  • Publicerad 20:03, 5 okt 2017

Det är kommunalt finansierade Tanto seniorlokus på Rosenlundsgatan, som ordnar mängder av kurser och aktiviteter för äldre och vuxna med funktionsnedsättningar, som i några år haft en särskild träff bara för herrar. Det har retat Söderbon Ulla-Britt Larsson.

– Det är helt fel. När kommunen står för pengarna ska alla vara välkomna. Jag känner att jag måste säga ifrån. Det här är förlegat och könsdiskriminerande, säger hon.

"Männen känner sig lite utanför"

På herrträffarna serveras macka med gubbröra och kaffe med kaka. Här får männen en chans att sitta ner och småprata med varandra, berättar Elisabeth Melén, verksamhetschef på Tanto seniorlokus, som startade träffarna eftersom så få män kommer till deras andra aktiviteter.

– Ungefär 85 procent av dem som kommer till oss är kvinnor. Vi har funderat på hur ska vi nå männen. Om de går på vinprovning och afternoon tea har det hänt att det bara varit kvinnor här och då tror jag männen känner sig lite utanför. Här känner de sig trygga med att det är andra gubbar här, att det finns några kompisar, säger Elisabeth Melén.

Stadens nya giv för jämställdhet: Separatistisk grupp för bara tjejer

"Absolut inte rätt"

Men att träffarna behövs för att få männen att komma till Tanto seniorlokus duger inte som argument, anser Ulla-Britt Larsson.

– De kanske tycker att de behöver en egen nisch där de blir uppassade. Men jag tycker absolut inte att det är rätt. Folk finner sig i allt och bryr sig inte, i alla fall inte i vår generation, men jag tycker det är viktigt. Det är många som kämpat för demokrati och att det ska vara lika rättigheter för män och kvinnor, säger hon.

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

Men kritiken får inte Elisabeth Melén att omvärdera herrträffarna. De kommer att fortsätta.

– Nej, jag tycker inte vi ska behöva stryka den här gruppen. Det här har varit ett bra sätt att nå en grupp män som vi kanske inte nått annars. Vi har så många andra aktiviteter, bland annat ”Södersnacket” som har samma upplägg, att man träffas och dricker kaffe, och det är öppet både för kvinnor och män, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.