Ilska över kölappar på vårdcentral i Bagis

Vårdcentralen i Bagarmossens öppna mottagning får hård kritik av besökarna. En av de är Caroline Jonsson som i ett inlägg på Facebook varnar för det hon kallar för ett människofientligt kölappssystem.

  • Publicerad 17:05, 14 maj 2019

"Idag var jag med om en vidrig och totalt ovärdig upplevelse på Bagarmossen vårdcentral."

Så inleder Caroline Jonsson sitt inlägg i en lokal grupp på Facebook som på några veckor fått mycket respons och med hedhåll från andra Bagisbor.

Upplevelsen som gjort att hon idag bytt vårdcentral handlar om systemet men en så kallad lätt-akut som Din Vårdcentral i Bagarmossen har sedan några år tillbaka.

– 09.45 släpper man ett begränsat antal köplatser i form av lappar. Jag var där prick 9 och hade då redan sex personer före mig i ett litet rum som ska fungera som väntrum, säger Caroline Jonsson.

Här är Söderorts populäraste vårdcentraler

Under de 45 minuter som följde innan dessa platser släpptes fylldes det på med allt mer folk.

– Det blev trångt och stämningen nervös. Efter ett tag fick vi veta att skulle komma överens om vem som var först och därmed borde få den första lappen. Det var som att de stora laminerade lapparna var guldbiljetter till vården som vi skulle tävla om. Obehagligt, säger Caroline Jonsson och berättar att det när lapparna väl kom var 30 personer i det lilla rummet. En del ska ha fått stå längs väggarna för att få plats.

Vårdcentralens chef anser att situation har sin grund i att lokalerna är för små och dåligt planerade vilket skapar trängsel – oavsett kösystem.

GRANSKNING: Så länge får du vänta på en läkartid

– Vi rycker absolut inte på axlarna åt det som berättas, men vi är mycket trångbodda varför diskussion förs med vår hyresvärd Stockholmshem om vilka möjligheter som finns till renovering eller ombyggnation av lokalerna så att de ska kunna fungera bättre för både patienter och personal, säger verksamhetschef Niran El Kouni.

Under de gångna åren har man prövat ett antal olika varianter för den öppna mottagningen.

– Det system som vi har idag fungerar för det mesta tämligen väl, oftast är det inte fler än runt 15 personer som väntar på nummerlapparna. Många gånger klarar vi att emot fler än 25 personer under vår öppna mottagning men vanligtvis kommer de inte samtidigt – när så sker någon enstaka gång blir det förstås både längre väntetider och trångt i lokalen.

Andelen nöjda har ökat

Din Vårdcentral i Bagarmossen uppmärksammades i en granskning 2017 för sina långa väntetider för att få träffa en läkare. Då utlovade man bättring och procenten nöjda patienter har sedan dess ökat. I en undersökning från 2018 upplevde sig 72 procent som nöjda.

Tågluffa med SL i augusti

Nyheter Sommaren är inte slut! Upptäck Stockholm med minisemester på hemmaplan Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...fredag 16/8 16:44

Anna vill inspirera motvilliga till träning

Nyheter "Det handlar om att komma över det inre motståndet" Rågsvedsbon och författaren Anna Suvanna Davidsson vill med sin nya bok Stor och stark skifta synsättet på träning och våra kroppar.fredag 16/8 16:00