ARG. Lotta Norling har ringt och mailat kommunen - men ingenting har hänt. Foto: Leif Oldenburg

Ilska över osopade gator

Sista april skulle det vara klart – men i början på veckan låg grus och sand fortfarande kvar på flera gator och cykelvägar i Solna.

  • Publicerad 01:15, 14 maj 2019

Att klaga hos kommunen är som att ropa ner i ett svart hål.

Honnörsgatan i Järvastaden var en av de gator där gruset fortfarande låg kvar i högar.

– De skulle ha kommit i onsdags när det var städdag, men då dök ingen upp. Nu har de missat två onsdagar i rad. Jag har mailat och ringt kommunen. Jag har till och med skickat en karta två gånger med gatan markerad. Men ingenting har hänt, säger Lotta Norling som bor på Honnörsgatan.

– En gång har entreprenören varit här. På en tisdag, då det inte var servicedag. Tydligen hade man tagit fel på dag för man tittade bara och åkte iväg.

Enligt avtalet med huvudentreprenören Svevia skulle arbetet med att ta bort vinterns grus från Solnas gator och cykelvägar påbörjas 1 april och vara avslutat den 30 april.

Förvaltningen har två kartor att gå efter: en för alla bilvägar med servicegator och en för övriga gator samt gång- och cykelvägar.

Joel Kjellberg är driftingenjör på Solna stads tekniska förvaltning:

– Vi har upptäckt brister på vissa gator. Det här har högsta prioritet nu. Vi ligger på varje dag och själv har jag varit ute dagligen och kollat. Om vi får påstötningar från boende så skickar vi dit entreprenören så snabbt vi kan. Gång- och cykelvägar är särskilt viktiga, säger han.

Totalt ska ungefär 4 000 ton vintersand bort. Kylan i april ställde till det en del. Eftersom sandsopningen dammar ska entreprenören samtidigt vattna gatan. Vid för många minusgrader finns det risk för isbildning och då måste sandsopningen skjutas framåt till nästa servicedag.

– Det förklarar en del av förseningarna men inte alla, säger Joel Kjellberg

Enligt honom har samarbetet med Svevia fungerat i stort sett bra.

– Vi är inte helt nöjda men Solna är en stor stad med många underentreprenörer som kan missa, säger han.

De boende på Honnörsvägen är upprörda och arga.

– Att klaga hos kommunen är som att ropa ner i ett svart hål. Men lappa bilar kan de, säger en boende.

Avtal på fyra år

Svevia har sedan hösten 2016 ett avtal med Solna stad att sköta om miljön på gator och i parker.

Uppdraget omfattar sommar- och vinterväghållning av gatumiljön men även all parkskötsel som trädbeskärning, plantering och skötsel av sommarblommor, gräsklippning, ogräsrensning och lekplatsunderhåll.

Kontraktet är värt 140 miljoner kronor och sträcker sig över fyra och ett halvt år med möjlighet till förlägning i ytterligare tre år.

Visa merVisa mindre

GRUS. Honnörsgatan i Järvastaden.. Foto: Leif Oldenburg

Stockholm Direkt