Porlande konst. Den här minimala fontänen på Swedenborgsgatan har snabbt blivit omtalat. Men kvällstid har det inte gått att beskåda, till mångas besvikelse. Foto: Maja Brand

Ilska på Södermalm: Hallå, var är fontänen?

Folk har strömmat till Swedenborgsgatan för att se den omtalade lillfontänen. Men kvällar och nätter har besvikelsen varit stor: fontänen har inte synts till.

  • Publicerad 12:06, 26 maj 2017

Den pyttelilla fontänen mitt i trottoaren på Swedenborgsgatan 1 har snabbt blivit ett av stans mest omdiskuterade och fotade konstverk. Den minimala vattenläckan invigdes i måndags när sommargågatan öppnades.

Nu invigs stora gågatan på Södermalm – med konstnärlig vattenläcka

Verket av konstnären Magnus Thierfelder har redan en stor fan club, enligt Per Hasselberg, verksamhetsledare på Konstfrämjandet som står bakom den lilla fontänen tillsammans med Stockholms konst.

– Folk fotar den och sprider den själva, så konsten har verkligen tagit sig ut i vardagen. Det visar att med en liten gest kan du förändra världen. Det är konstens funktion, säger Per Hasselberg.

Folkets undrar: "Var är fontänen?"

Men trots succén har fontänens premiärvecka kantats av besvikelse och frustration. Kvällstid har folk irrat Swedenborgsgatan upp och ner utan att hitta den. I sociala medier har ryktet gått att fontänen sprutat vatten för sista gången. Men det tillbakavisas av Per Hasselberg.

– Vi har stängt av den vid klockan åtta på kvällen när vi stänger vårt kontor. Men det kom folk senare, vid tio och till och med vid midnatt och letade efter den. Folk blev jättearga när vi stängde av den, säger han.

Tonar ner kritik om vattenbrist

Han betonar att vattenläckan är en tillfällig skulptur men att man nu kommer utöka tiden som vattnet står på.

– Vi kan inte ha en vattenläcka där hur länge som helst men nu försäkrar vi oss om att ha den igång lite mer. Tanken är att vi stänger av den på natten, men har den igång på kvällen. Det här är ett verk man vill titta på även efter krogen, säger Per Hasselberg.

Till dem som redan har upprörts över att det slösas med vatten när det varnas för vattenbrist vill Per Hasselberg skicka en lugnande hälsning:

– Det här är ingenting. Vi har haft kontakt med gatukontoret om den kritiken och det här är verkligen bara en liten droppe, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.