Nytt nöjesområde? Snottys delägaren Sten Tjäder skulle gärna se gågata, breddade trottoarer och stora uteserveringar på Skånegatan och tycker att staden borde satsa på hela gatan som ett nöjesområde där reglerna är mer tillåtande. Foto: Mikael Andersson

Ilskan i SoFo: Krögare vill stoppa bilar på HELA Skånegatan

Vid Nytorget härskar uteserveringar och folkliv men på resten av Skånegatan regerar bilarna. Nu kräver SoFo-krögarna mer gågata. ”Vi är rasande” säger en restaurangägare.

  • Publicerad 18:30, 21 jun 2017

På Skånegatan vid Nytorget är det för tredje året i rad sommargågata. Bilister är portade och gående, cyklister och uteserveringar tar plats, både på trottoaren och i gatan.

Gågatornas liv kan förlängas på Söder: "Jag tror svensken skulle bli lyckligare"

Men på andra sidan Nytorgsgatan tar bilparkeringar och körfält fortfarande upp det mesta av Skånegatan – till många krögares besvikelse. Flera krogar som Södermalmsnytt har pratat med vill alla att det blir bilfritt längs hela gatan.

Arg. El Clasicos ägare Diana Abied tycker att hela Skånegatan ska bli gågata. "Vi har bara sommar fyra månader om året då borde hela gatan göras mysig" säger hon. Foto: Mikael Andersson

Företagarna: "Ge oss gågata"

– Hela gatan är rasande och jag är skitförbannad. Det är så mysigt vid Nytorget och så skulle det kunna bli här också, säger El Clasicos ägare Diana Abied.

Att bredda trottoarerna och slippa bilarna, särskilt de som står parkerade utanför, vore ”jävligt skönt”, tycker Sten Tjäder på grannbaren Snotty.

– En gågata skulle betyda otroligt mycket. Jag har tänkt länge att vi borde gå ihop längs gatan och lobba för det, säger han.

Lokalt har Miljöpartiet på Södermalm drivit samma krav men partitoppen trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) avvisar idén.

– Vi har diskuterat det men det går inte eftersom bussen går här idag och då fungerar det inte, säger Daniel Helldén.

MP-toppen: "Ta över parkeringarna"

Han hänvisar istället till att restauranger och fik på resten av Skånegatan sedan förra året kan hyra parkeringsplatser av staden och flytta ut sina uteserveringar. På Skånegatan har inte en enda krögare nappat på erbjudandet.

– Jag är förvånad över att det inte har skett. Jag vet inte om de inte har uppfattat att det går att göra gatan mer levande på det här sättet. Möjligen borde vi ha informerat mer om detta, säger Daniel Helldén (MP).

Att informationen om uteserveringar i gatan varit otydlig är krögarna på Skånegatan överens om. På PSB Bar har restaurangansvarige Per Ohlsson precis fått nys om möjligheten, trots att regeländringen gjordes ifjol.

– Så vi ansökte igår om att ha uteservering i gatan. Den blir lite bredare än den vi har nu på trottoaren och kommer synas mer. Dessutom tror jag att grannarna blir mindre störda om folk sitter en bit ut från fasaden, säger Per Ohlsson, som dock allra helst skulle vilja ha gågata.

Inte lockad. Erbjudande att hyra parkering för att ha uteservering i gatan lockade inte Mattias Issa, restaurangchef på Koh Phangan. "Vi var tvunga att välja var vi ville ha den och då är det bättre att ha kvar den intill fasaden". Foto: Mikael Andersson

Krögarna ratar stadens initativ

De andra företagarna som Södermalmsnytt har pratat med är dock inte imponerade av stadens erbjudande, eftersom de måste välja mellan att ha uteservering på trottoaren eller på parkeringsplatsen. På sommargågatorna får krogarna ha både och.

– Det finns ingen poäng med att flytta serveringen ut i gatan. Det är trevligare vid fasaden. Däremot skulle vi gärna ha mer plats. Det blir ofta fullt här och folk vill sitta ute och går vidare. Skulle Skånegatan bli gågata finns en stor potential, säger Mattias Isaa, restaurangchef på Koh Phangan.

El Clasicos ägare Diana Abied håller med.

– Dirigera om buss 59 och gör det här till världens bästa gata, säger hon.

Regler kan ses över

Enligt Daniel Helldén (MP) är det inte aktuellt att möta krogarnas önskan om att få ha servering i gatan och på trottoaren på hela Skånegatan. Det skulle kunna vara aktuellt på gator med bredare trottoarer, som södra Götgatan, men inte här. Trafikborgarrådet vill ändå se över reglerna till nästa år.

– Om man på Skånegatan inte upplever att det är ett tillräckligt incitament att man får en större servering och syns mer, så får vi titta över detta för vi vill gärna att de flyttar ut uteserveringen i gatan, säger Daniel Helldén.

Bildominans. På en huvuddel av Skånegatan tar bilar och parkeringar upp det mesta av gatan. Fel, anser stadsbyggnadsforskare Alexander Ståhle. "På såna här huvudgångstråk ska inte uteserveringar vara ett undantag" säger han. Foto: Mikael Andersson

"Pinsamt hur mycket folk som trängs på Skånegatans trottoarer"

Ta bort bilarna omedelbart! Det anser stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle om Skånegatan. ”En sinnessjukt orättvis och oattraktiv utformning av gatan” säger han.

​Sommargågatorna har varit positiva för Stockholm men är lång ifrån tillräckliga om man vill gynna folklivet och handeln i innerstan, anser Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH.

– Kommunen skryter om att man ger plats för gående men det är mindre än en promille av stadens gator som stängts av. I Barcelona tar man nu bort 60 procent i vissa stadsdelar. I Oslo hela City! På Skånegatan är det pinsamt hur mycket folk som trängs på trottoaren ända från Katarina Bangata, säger han.

Bussen inget hinder

Biltrafiken borde utan vidare kunna plockas bort från hela Skånegatan, anser han. Att buss 59 kör hundra meter på gatan mellan Södermannagatan och Nytorgsgatan är inget hållbart argument mot en gågata, enligt Alexander Ståhle.

KONTRAREPLIK: "Aldrig förr har intresset för att köra bil varit så stort"

– Skånegatan har så låga trafikflöden att du skulle kunna spela en poplåt mellan varje bil som passerar och bussen är det bara att släppa fram. Det finns bra exempel på gång- och cykelgator där bussar passerar, säger han.

"Gata som är på g"

Han underkänner också trafikborgarrådets råd åt krögarna att hyra parkeringsplatser.

– På såna här huvudgångstråk ska inte uteserveringar vara ett undantag. Det finns några gator i den här stan, som Skånegatan, som verkligen är på g med ett stadsliv som nästan är kontinentalt. De skulle kunna bli fantastiska, säger Alexander Ståhle.

Han har flera förslag på nya gågator i stan: hela Rörstrandsgatan, Swedenborgsgatan, Tjärhovsgatan, Södermannagatan och Hornsbruksgatan.