Höjning. Under veckan har Förvaltaren gått ut med information om en höjning av parkeringsavgiften för hyresgästerna. Foto: Mostphotos

Ilskan stor när Förvaltaren höjer parkeringsavgiften

Förvaltarens hyresgäster i Sundbyberg har den senaste veckan informerats om höjning av månadshyran för garage- och parkeringsplatsen. Skuldbelagd blir även Hyresgästföreningen som dock står med bakbundna händer.

  • Publicerad 08:15, 24 aug 2019

BEDRÖVAD. Leif Törnqvist anser att prishöjningen saknar rim och reson, och beklagar att Hyresgästföreningen saknar förhandlingsrätt. Foto: Jonny Andersson

Från den 1 december får Förvaltarens hyresgäster i Sundbyberg rejäla höjningar för sina parkeringsplatser. I vissa fall blir parkeringsrutan dubbelt så dyr.

– Bedrövligt, säger Leif Törnqvist, kassör i Hyresgästföreningen Sundbyberg.

Leif och hans kollegor får ta emot spott och spä. Men i frågor som gäller parkeringsplatser i garage och på parkeringsplatser har föreningen ingen förhandlingsrätt.

– Vi håller på att sätta ihop en insändare för vi menar att det handlar om osmaklig chockhöjning. Tyvärr är det vad vi kan göra, eftersom vi saknar förhandlingsrätt, säger Leif Törnqvist.

Reaktionerna på Facebook och andra sociala medier har inte dröjt. Hyreshöjningar på 30 procent är nästan lågt i sammanhanget, det finns exempel på att 550 kronor i månaden ökat till drygt 900.

– Ja, från 550 till 940 kronor i mitt fall, säger Sergey Petrosyan som bor i Rissne. Okej om de lagt in i höjning med två procent per år, men det här... Det är en jättehöjning.

SundbybergDirekt har försökt få kommentarer från Förvaltarens styrelse och VD utan framgång. På Förvaltarens hemsida står bland annat:

"De nya hyrorna bygger på att grundhyran ska motsvara Sundbyberg stads boendeparkeringsavgifter."

"Hyran ska också täcka generella årliga kostnadsökningar för exempelvis service, städning och underhåll."

Underhåll och service ifrågasätts av många som uttrycker att det inte förekommer.

Sergey Petrosyan har sin bil innanför en gallerbur som han delar med två andra hyresgäster.

– Det händer att det städas, men underhåll? Nej, jag vet inte vad vi betalar för. Tyvärr vet Förvaltaren att folk behöver sina parkeringar, därför kan de höja avgiften som de gör.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Nu går buss 113 som vanligt igen

Nyheter Vägarbete försvårade pendling Busspendlingen blir lättare för passagerare som åker med linje 113. Fem tidigare stationer har nu börjat återanvänds.fredag 24/1 11:30
Stockholm Direkt