Promenera. Lotine Nilsson tycker att informationen till de boende varit dålig. Hon får gå långt för att hämta posten. Här med dottern Maja, 2 år. Foto: Sacharias Källdén

Ilskan växer när Postnord vägrar dela ut i Hägerstensåsen

Boende på flera adresser i Hägerstensåsen har inte fått någon post hem till sig på flera månader eftersom Postnord anser att brevinkasten är för små. Nu utreder Post- och telestyrelsen om Postnord har grund för utdelningsstoppet.

  • Publicerad 11:24, 31 jan 2018

Sedan i september delar Postnord inte ut någon post till boende på flera adresser i Hägerstensåsen, eftersom de menar att brevinkasten är för små. Fastighetsägaren Åke Andersson förvaltnings AB å sin sida menar att de följer svensk standard för brevinkast.

De som får betala för konflikten är de boende. De måste hämta sin post på Postnords företagscenter i Västberga eller, om de ansökt om dispens, på brevbärarkontoret på Sparbanksvägen, lite närmare hemadressen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En som påverkats av utdelningsstoppet är Lotine Nilsson på Boktryckarvägen.

– Vi har ingen bil och att åka och hämta posten i Västberga med buss har varit svårt att kombinera med hämtning och lämning av tre barn. Ibland har det blivit glest mellan gångerna vi lyckats komma iväg till Västberga. Trots att jag försökt lösa det digitalt med räkningar har det blivit flera dyra betalningspåminnelser.

Lotine Nilsson tycker att informationen till de boende varit bristfällig.

– Det har skötts otroligt dåligt av båda parter och det har varit väldigt jobbigt med ovissheten om hur länge det här ska pågå och vad som händer i konflikten, säger hon.

Men nu har det skett en liten vändning. Post- och telestyrelsen har öppnat ett tillsynsärende om utdelningsstoppet eftersom de anser att Postnord inte varit tydliga på sin hemsida med vilka mått de kräver på ett brevinkast.

– Vi tycker att det verkar som att fastighetsägaren följt de standardkrav som finns. Om Postnord har andra krav har de inte varit tydliga med det, säger Pär Lindberg, utredare vid Post- och telestyrelsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

PTS utreder nu om otydligheterna gör att Postnord saknar grund för utdelningsstoppet.

Pär Lindberg säger att de hoppas vara klara med utredningen under den här veckan eller nästa. Beroende på vad PTS kommer fram till kan de ge rekommendationer, men också tvingande beslut med vite. Men ett eventuellt beslut går också att överklaga till förvaltningsrätten.

– Hoppfull är ett väl starkt ord, men jag har inte gett upp än, säger fastighetsägaren Mats Andersson om PTS utredning.

Postnords produktionsområdeschef Erik Fogelström vill inte kommentera om de skulle rätta sig efter en eventuell rekommendation från PTS.

– Vi väntar fortfarande på en handlingsplan från fastighetsägaren för att åtgärda brevinkasten. PTS är en tillsynsmyndighet och när vi genomför ett utdelningsstopp gör vi det efter lång dialog med fastighetsägaren. Vi jobbar från början efter PTS riktlinjer, säger Erik Fogelström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Boktryckarvägen är en av gatorna i Hägersten som påverkas av utdelningsstoppet. Foto: Sacharias Källdén

Konflikt om brevinkasten

Postnord och fastighetsägaren Åke Andersson förvaltnings AB är överens om att brevinkastet ska vara 3 centimeter högt och 23 centimeter brett, men de är inte ense om hur det ska testas.

Postnord menar att det ska gå att få ner ett tre centimeter tjockt kuvert. Fastighetsägaren menar å sin sida att det räcker med 24 millimeter.

Utdelningsstoppet i Hägerstensåsen påverkar de boende på Boktryckarvägen 24-44, Tomträttsvägen 4-10 och Vinstvägen 4.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.