Välkomna hit. Vi skulle bli glada om folk från det svenska samhället ville komma hit och be tillsammans med oss, säger imamen Cihat Kullay. Foto: Petter Beckman

Imamen i Fittja: Nu behöver vi ert stöd

Cihat Kullay, imam i Fittjamoskén undrar varför det är så tyst från det svenska samhället efter terrordåden på Nya Zeeland. – Vi är alla väldigt känslomässigt påverkade. Jag hade väntat mig ett större stöd från omgivningen. Vi skulle bli glada om fler kom hit och besökte oss, säger han.

  • Publicerad 07:50, 22 mar 2019

Precis en timme innan han skulle inleda fredagsbönen förra veckan fick Cihat Kullay, imam i Fittjamoskén, höra nyheten om terrordådet mot två moskéer på Nya Zeeland.

– Det var en chock. Sen fick vi ett meddelande från Säpo att de tog ansvar för vår säkerhet och att vi skulle genomföra bönen som vanligt. Så jag ledde en bön om fred, så mycket annat kunde jag inte göra, säger Cihat Kullay.

Hur har församlingen påverkats?

– Känslomässigt är församlingen väldigt påverkad. Ända sedan förra fredagen har alla följt TV-nyheterna väldigt noga. Och det har varit färre som har kommit hit än vanligt. Idag på torsdagen kom det bara 50 personer på middagsbönen, mot 250 personer normala veckor.

Hur tänker du själv?

– Det som inträffat är en katastrof. Men jag tänker ändå på det som ett lokalt problem på Nya Zeeland. Jag vill inte att det ska leda till splittring mellan länder eller inom de västländer vi bor i.

– Men det är klart att jag ser likheten mellan Sverige och Nya Zeeland. Båda är fredliga länder utanför konfliktzonerna. Den chock som vi alla känner kommer ändå förhoppningsvis att lägga sig, även om det kan ta veckor, månader eller år.

Hur har reaktionerna varit från omgivningen?

– Det är förvirrande. Jag hade väntat mig mer stöd från det svenska civilsamhället, på samma sätt som man sett i exempelvis Australien eller i Paris. När det var protester mot att vi skulle få böneutrop här i Fittja 2013, då kom många till oss och visade sitt stöd. Nu har vi inte sett av någonting sådant. Ni är den första tidningsredaktion som kontaktat oss.

Vad skulle du önska dig?

– Det vore trevligt om folk från det svenska samhället ville komma hit och delta i vår fredagsbön. Vi har en stor balkong där gäster är välkomna, oavsett religion. Då kan vi tillsammans be för fred, var och en till sin egen gud. Det skulle göra oss glada.

Cihat Kullay, Imam i Fittjamoskén Foto: Petter Beckman

Vad har hänt?

Klockan 13.40 lokal tid förra fredagen öppnade en person eld i Masjid Al Noor-moskén i centrala Christchurch, Nya Zeeland. Kort därefter genomfördes ytterligare en attack i en närliggande moské.

50 personer har avlidit, och många vårdas för allvarliga skador.

Gärningsmannen, som greps strax efter, är australisk medborgare och beskrivs av Australiens premiärminister som en högerextrem terrorist. 

I torsdags införde Nya Zeeland ett förbud mot försäljningen av den typ av vapen som användes vid terrorattacken mot två moskéer i Christchurch. Förbudet gäller med omedelbar verkan.