Imam Mahmoud Khalfi, direktör för Stockholms Moské där en fejkad bomb placerades under söndagen. Foto: Jonatan Bylars

Imamens ilska efter polisens uttalande

Polisen kallade bombhotet mot Stockholms Moské för ett busstreck. Det gör imamen Mahmoud Khalfi både ledsen och förbannad. "Skulle polisen resonera på samma sätt om en fejkad bomb suttit vid deras huvudentré?"

  • Publicerad 11:57, 25 sep 2018

Det var igår som StockholmDirekt rapporterade om den fejkade bomben som placerats på Stockholms Moské vid Medborgarplatsen under söndagen. Polisen valde att inte inleda någon förundersökning om olaga hot, eftersom man ansåg att brottet inte var tillräckligt allvarligt och dessutom för svårt att utreda.

– Det rörde sig i princip om två cigarettändare och en kinapuff som tejpats upp på dörren. Det var ingen bomb, utan snarare ett busstreck. Initialt skrevs en anmälan om olaga hot men vi hade inga spaningsuppslag, det finns inga kameror som kan visa vad som skett, och även om vi skulle göra en teknisk undersökning och söka efter DNA på tändarna binder det fortfarande ingen vid själva brottet att sätta upp dem, sa förundersökningsledare Thomas Järnkrok.

Bombhot mot moské utreds inte

Ett uttalande som fått många på sociala medier att rasa. Imam Mahmoud Khalfi, ansvarig direktör för moskén, kallar polisens uttalande för ansvarslöst.

– Det är en sak om man inte kan utreda det, men att uttala sig bagatelliserande på det här sättet sänder fel signaler. Både till de muslimer som känner sig rädda och inte tagna på allvar, men också till extremister, som ser att de kan upprepa den här typen av angrepp utan konsekvenser, säger han och fortsätter:

– Hot är hot och hat är hat, oavsett om det var en riktig bomb eller inte måste samhället visa att man tar det på allvar. Skulle polisen resonera på samma sätt om en fejkad bomb suttit vid deras huvudentré?

Moskén vill ha kameror efter naziklotter

Mahmoud Khalfi vill dock rikta ett stort tack till lokalpolisen på Södermalm såväl som Säpo, som igår besökte moskén för att diskutera åtgärder och visa sitt stöd.

– Polisen har lovat att förstärka sin patrullering och vi ska också se över möjligheten att söka stöd från staden för att anlita ett vaktbolag.

Kan få sätta upp kameror

Dessutom kan moskén nu, efter år av avslag på ansökningar om att få installera kameraövervakning, kanske ha möjligheten att sätta upp kameror. Detta efter en lagändring som trädde i kraft i augusti, berättar Mahmoud Khalfi.

– Vi informerades om den här eventuella möjligheten igår och har redan börjat förbereda oss genom att se över vilka regler och riktlinjer som gäller. Men vi hoppas att vi kan få upp dem så snart som möjligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android