Bekymrad. Lokalpolis Peter Enell vill inte att rivningskåken ska bli ett tillhåll för hemlösa. Foto: Sacharias Källdén

Inbrotten i öde hus på Lilla Essingen ökar

Det är oklart när Primus på Lilla Essingen ska rivas. Under tiden ökar inbrotten. Polisen är rädd att det ska ockuperas. Och närboende upplever det nedsläckta området som allt mer otryggt när människotrafiken till ödehuset ökar.

  • Publicerad 17:00, 11 apr 2019

– Jag ser ofta människor komma och gå ur huset. Och uppe på taket. Så har det varit i en månad. Jag tänker att de skulle göra det på natten, men nej, det är ogenerat i dagsljus.

Kvinnan i den intilliggande hundrastgården säger att det inte känns bra: "Man vet inte vad det är för folk." Numera undviker hon att gå med hunden i området på kvällen. Belysningen i Primusparken och på det populära promenadstråket har varit avstängd av fastighetsägaren i över ett halvår. Det är svart.

Byggbolaget håller Lilla Essingen nedsläckt

En bil från ett vaktbolag rullar in, gör en lov på parkeringen, drar snabbt iväg. Det stora kontorskomplexet på Lilla Essingen har stått tomt länge. Ekonomiskt tyngda Oscar properties äger marken och ska bygga bostäder. Men det dröjer.

Man har sagt att rivningen ska börja i vår, men i mitten april syns inga förberedelser för det. Däremot syns ett allt snabbare förfall: klotter, stora graffitimålningar, uppbrutna fönster, brytmärken på dörrar, bråte runt omkring.

Foto: Sacharias Källdén

Kungsholmpolisen Peter Enell är bekymrad över den eskalerade aktiviteten. Gallergrinden mot lastbryggan är brutalt uppbruten. Det går att gå rakt in och få tillgång till hela den flerdelade byggnaden.

– De har uppenbara problem att hålla stängt. Man har gjort åtgärder nyligen, som att blockera garageportarna med betongblock, men det räcker inte. Vi gör rundor här hela dygnet, berättar lokalpolis Enell.

Foto: Sacharias Källdén

"Det får inte bli hotell här"

Kommunikationen med Oscar properties är seg. Han säger att de sagt att väktare nu ska hålla hårdare koll. Fast han är fundersam kring deras uppdrag.

– Man kan tycka att de kan gå ur bilen och känna på en dörr. Polisiärt är det bara olaga intrång och skadegörelse. Men risken finns att någon skadar sig där inne. Och vi vill inte att människor ska börja bo här. Det får inte bli ett hotell.

Foto: Sacharias Källdén

Oscar properties: "Vi förstår att det inte är trevligt"

Byggbolaget har konsekvent vägrat att svara i telefonen. De kommunicerar endast via mail, och vill inte svara på följdfrågor om när rivningen ska komma igång, eller varför det är så svårt att fixa den offentliga belysningen.

Monica Nygren, kommunikationsansvarig på Oscar properties, skriver:

"Vi har stor förståelse för att området inte upplevs som trevligt i nuläget, därför har vi utökat bevakningen för att hålla människor ute. Vi har daglig bevakning inklusive rondering med hundar. Vi är inte nöjda utan undersöker ytterligare möjligheter att försvåra intrång. Vi jobbar på att lösa problemet med belysningen. I och med att vi behöver göra nya eldragningar och anslutningspunkter tar det dock längre tid än vi önskat."

Primuskomplexet ska rivas. Här på Lilla Essingen ska det byggas 600 bostäder, strandbad, ny park, lekplats. Planeringen började 2006 och blev klubbat i januari 2018. Foto: Hitta.se

Promenadstråket bakom Primus är populärt. Men i över ett halvår har all belysning varit släckt och området sänkt i mörker nattetid. Foto: Sacharias Källdén