Årsta, Enskede och Johanneshov har varit hårt drabbat av inbrottsvåg tidigare, men nu är inbrotten jämnt fördelade över Söderort, säger Daniel Granström, polis i Globen, Foto: Gemena Communication

Inbrottsvåg i Söderort – lagom till jul

Nu lämnar många sina hem för att fira jul och nyår på annan ort. Samtidigt rullar en inbrottsvåg över Söderort. Här ger polisen sina bästa tips för hur du skyddar ditt hem över helgerna.

  • Publicerad 16:44, 21 dec 2017

Under 2017 har hela 419 anmälningar gjorts om inbrott eller inbrottsförsök i lokalpolisområde Globen – där Enskede, Årsta, Skarpnäck och Älvsjö ingår. Och bara den senaste veckan har 14 anmälningar inkommit till Globenpolisen. Enligt Daniel Granström, kommunpolis, är detta inget som förvånar med tanke på årstiden.

Inbrottsvågen i Söderort tilltar – Aftonbladet-profilen drabbades

– Vi är inne i den mörkaste delen av året där det sker många bostadsinbrott. Just nu är det inget område som sticker ut hos oss, men Årsta, Enskede och Johanneshov har varit drabbade tidigare. Nu är det ganska jämnt fördelat över stadsdelarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Daniel Granström är det främst guld och lättare teknikprylar som blir stulet.

– Det är sådant som är lätt att bära med sig och även springa med om det skulle behövas. Inbrott där man stjäl andra, större, saker förekommer men är mindre vanliga.

Under onsdagen greps två inbrottstjuvar i Enskede vilket innebär att polisen tror sig ha förebyggt ett antal brott.

– Vad gäller just dessa två så vet jag inte om de tillhörde en liga men de var av utländsk härkomst och sannolikt inte här som turister.

Är det främst ligor som härjar i Söderort?

– Jag har inga belägg för det men min känsla är att en större del av inbrotten begås av ligor som kommer hit, utför sina brott och därefter drar vidare till andra områden. Sedan har vi ungdomar och missbrukare, som är två vanligt förekommande kategorier vid inbrott.

Hur ska man göra för att skydda sig mot tjuvarna?

– Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma och att det grundläggande skyddet fungerar. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så skyddar du dig mot inbrotten

Informera grannarna även vid kortare bortavaro.

Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.

Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.

Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.

Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut.

Ring 112 vid pågående inbrott eller när man tror att inbrott är nära förestående hos sig själv eller hos annan. Ring 11414 när informationen ej är skyndsam, exempelvis vid tips.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00