Årsta är ett av områdena som drabbats extra hårt i den senaste inbrottsvågen.

Inbrottsvåg i södra Stockholm – jätteökning i januari

Söderort har varit hårt drabbat av bostadsinbrott i januari. Totalt har 87 anmälningar gjort inom Globens polisdistrikt. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma månad föregående år.

  • Publicerad 16:21, 28 feb 2018

Bostadsinbrotten har som regel sin högsäsong mellan oktober till december. Men i år har det varit fortsatt hög frekvens efter årsskiftet på vissa håll i Söderort.

Under januari månad anmäldes 87 bostadsinbrott, och försök till inbrott, till polisen i Globen. Det kan jämföras med 32 samma månad året innan, och 35 motsvarande period 2016.

– Traditionellt sett brukar bostadsinbrotten öka från oktober till december. Där har vi den absoluta peaken och sedan brukar det dyka i januari. Undantaget i år är att det fortsatte öka och vara högfrekvent in i januari, säger Daniel Granström, kommunpolis vid polisen i Globen.

Majoriteten av anmälningarna i Söderort avser fullbordade inbrott i lägenheter, men även villor har varit drabbade. Särskilt utsatta har boende i Årsta, Johanneshov och delar av Älvsjö varit.

– Vi bedömer att det har varit en internationell liga i området. Vi har alltid de inhemska ungdomarna och missbrukarna som gör inbrott året om. Men det är ganska tydligt när ligorna är här, då sticker statistiken iväg, säger Daniel Granström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt polisen reser ligorna runt i Tyskland, Danmark och vidare genom Sverige via Öresundsbron. Vanligtvis uppges de rikta in sig på lägenheter på bottenvåningen och högst upp i huset och är som regel ute efter allt av värde som går att bära i en väska som hemelektronik, smycken och pengar. En stor del av godset skickas därefter utomlands via vanlig post, enligt polisen.

– De stannar sällan längre än tre veckor på varje ställe. Men vi vet att de har kontakter som bor i Sverige stadigvarande som har förrekat och använder de här hitresta ligorna att utföra inbrotten. För någonstans får de information om vilka hushåll som skulle vara bra att ta sig an, säger Daniel Granström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De senaste veckorna har det dock lugnat ned sig betydligt i området. Från 18 anmälda inbrott per vecka är statistiken nu nere på sju i veckan. Men enligt Daniel Granström finns det all anledning att vara vaksam och grannsamverka.

– Förutom lås, larm och skydd är det bästa man kan göra att grannsamverka och röra sig i området. Det handlar också om att göra sitt hushåll mindre tillgängligt än sin grannes, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ökning. Antalet anmälda bostadsinbrott inom polisområde Globen i Söderort har fördubblats i januari jämfört med samma månad förra året. Foto: Mostphotos

Anmälda bostadsinbrott i januari 2018

Fullbordat inbrott lägenhet 44

Fullbordat inbrott villa/radhus 10

Försök till inbrott från lägenhet 25

Försök till inbrott från villa/radhus 8

Anmälda bostadsinbrott i februari 2018:

8 stycken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48