SAMVERKAN. Thomas Wahlman startade en Facebookgrupp i Silverdal för att minska inbrotten. Foto: Pauline Cederblad

Inbrottsvåg i Sollentuna över julen

Inbrotten i Sollentuna har, som Vi i Sollentuna tidigare rapporterat om, ökat mycket kraftigt det senaste året. Det har inte minst märkts över jul och nyår. Det här året har det skett nästan dubbelt så många inbrott som förra året.

  • Publicerad 13:13, 11 jan 2018

”Allt bygger på att de kan jobba ostört.

Mörkret och att många reser bort gör att julhelgerna även historiskt sett är en tid då många inbrott sker. Men efter ett år som redan präglats av en stor ökning av inbrott – har den här julen blivit värre än vanligt.

Under perioden 1 december–9 januari vid årsskiftet 2016/2017 anmäldes 54 inbrottsförsök och fullbordade inbrott. Samma period det här året har i stället 85 polisanmälningar gjorts.

– Ser man till året har ökningen varit uppåt 150 procent i Sollentuna. Tyvärr ser vi att den här enorma ökningen även har hållit i sig över julen. Det är exceptionellt mycket inbrott i Polisområde Nord nu, särskilt
i Sollentuna och Järfälla,
berättar Mathias Tellberg på verksamhetsstyrning och analys hos polisen i Sollentuna.

Polisen tror att internationella ligor står till nästan uteslutande del för den här typen av inbrott. De jobbar systematiskt och tar i första hand små saker som kontanter, bärbar elektronik, smycken och pass.

Thomas Wahlman är ledamot i en av Silverdals bostadsrättsföreningar och initiativtagare till Facebookgruppen ”Grannsamverkan i Sollentuna” och starkt engagerad i Facebookgruppen ”Grannsamverkan Silverdal”. Liksom många andra områden i Sollentuna är Silverdal en stadsdel som drabbats av flera bostadsinbrott.

Han startade Facebookgruppen ”Grannsamverkan i Sollentuna” och är starkt engagerad i ”Grannsamverkan Silverdal” med en förhoppning om att få fler att engagera sig i frågan.

– Ska vi få bukt med det här så måste vi alla arbeta tillsammans. Där är Grannsamverkan det bästa vi faktiskt har. Polisen har inte obegränsade resurser och vi måste hjälpa till och hålla uppsikt där vi bor och i grannområdet, säger han.

Efter inbrotten i området Silverdal har många boenden införskaffat larm, före-
ningar med garage har installerat övervakningskameror – en insats som gett effekt för att framför allt minska bilinbrotten. Men viktigast är att vara uppmärksam på när främmande personer rör sig i området, menar Thomas Wahlman.

– Våga säg ”hej”. Om det är någon du inte känner igen i närområdet eller i din trappuppgång – hälsa och fråga kanske vem han eller hon ska till. Det sista de vill är att bli sedda och uppmärksammade. Allt bygger på att de kan jobba ostört.

Thomas Wahlman har dialog med polisen genom Grannsamverkan och informerar de drygt 860 anslutna medlemmarna i de två grupperna om när ett inbrott skett.

– Det är inte för att skrämma någon. Det är för att vi tillsammans ska kunna dra lärdom, jobba preventivt och vända det till något positivt genom att förhindra att det sker igen.

Mer Anmälda brott

Försök till inbrott från villa/radhus
2016/2017: 9
2017/2018: 9

Försök till inbrott från lägenhet
2016/2017: 1
2017/2018: 5

Fullbordat inbrott i villa/radhus
2016/2017: 22
2017/2018: 54

Fullbordat inbrott i lägenhet
2016/2017: 22
2017/2018: 17

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:32

Parkeringskunder kan ha lurats

Nyheter Någon har satt upp falska skyltar där parkeringskunder uppmanas att swisha avgiften – till ett nummer som går någon helt annanstans.fredag 13/7 14:23

DO: Kommunen uppfyller inte lagkrav

Nyheter Sollentuna kommun får bakläxa på sitt arbete mot diskriminering. En utredning inleddes av DO efter en rasistisk hemläxa.fredag 13/7 10:10