HETT MED EL. Cykeltjuvar riktar in sig på dyra elcyklar. Foto: Mostphotos/StockholmDirekt

Inbrottsvåg mot cykelbutiker i Stockholm

Det har skett en ökning av cykelstölder i Stockholm. Och det som tjuvarna riktar in sig på är nya dyra elcyklar.

  • Publicerad 18:30, 22 maj 2019

Hittills i år har polisen fått in 4169 stycken anmälningar om cykelstölder. Vid samma period förra året var siffran 3668 stycken. Men det som oroar är inte själva ökningen, utan att tjuvarna i allt högre grad riktar in sig på dyra elcyklar.

Flera cykelbutiker har under våren råkat ut för inbrott, där det bara är elcyklar som har stulits. Bland annat blev Jarla Cykel i Vasastan av med tre cyklar i 50 000-kronorsklassen. ”Elcyklar är tydligen det nya guldet”, skrev Jarla Cykel på sin Facebooksida.

– Tjuvarna visste verkligen vad de ville ha. Det här är andra gången på kort tid vi har haft inbrott, och båda gångerna har det bara varit elcyklar som stulits, säger Gustav Hermansson, delägare Jarla Cykel.

Nu är Stockholms första cykelsnurra invigd

Han och kollegorna försöker hålla koll på andrahandssajter, Blocket och Facebook om cyklarna läggs ut till försäljning, men har liten förhoppning om att få tillbaka cyklarna.

– Det är lätt att stjäla, lätt att gömma, lätt att frakta och lätt att sälja elcyklar idag. Det troliga är att vi inte ser de där cyklarna igen, säger Gustav Hermansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samma natt som Jarla Cykel fick besök gjordes det även inbrott hos Sigge cykel i Vällingby. Även här var elcyklar målet.

– Vi blev av med två cyklar i 30 000-kronorsklassen. Vi har börjat låsa ihop alla cyklar även inne i butiken, men de lyckades ändå stjäla dem, säger Johannes Heinonen, delägare Sigge cykel som inte utesluter att det är en och samma liga som varit i båda butikerna.

Även Gamla stans cykel hade inbrott samma natt, som också blev av med tre cyklar som var långt ifrån några dussincyklar.

Cykelstölder i Stockholm

2018 anmäldes 3 668 tillgrepp av cykel under perioden 1 januari -19 maj i Region Stockholm.

I år har det anmälts 4 159 sådana brott under samma period.

Samma natt som flera cykelbutiker i Stockholm hade inbrott hade även Monark i Vansbro (som leverar många cyklar till Stockholm) inbrott. Ett hundratal cyklar för ett mångmiljonbelopp stals.

Visa merVisa mindre