Nockeby. Nu stänger den indiska restaurangen på torget. Foto: Mikael Andersson

Indisk restaurang i Nockeby stänger – blir bostäder

Nu blir ännu en butikslokal bostäder i Bromma. Samtidigt riktar fastighetsägaren kritik mot att det blir för mycket ansvar på enskilda bostadsrättsföreningar att hålla torgen levande.

  • Publicerad 19:30, 29 nov 2017

StockholmDirekt/Bromma Tidning har i flera artiklar skrivit om hur butiker runt torgen i Brommas villakvarter stänger för att istället bli bostäder. Det har fått boende att oroa sig för en "torgdöd". Idag är Nockeby torg ett av få områden som fortfarande är levande. Men flera verksamheter har stängt under åren. I december stänger även den indiska restaurangen Mezbaan.

– Det är tråkigt, det är ett litet torg och om affärerna stänger så dör torget och det blir väl större risk för inbrott och så, säger Masiul Islam som driver restaurangen.

L: "Stoppa torgdöden i Nockeby"

Björn Åkesson sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen där restaurangen huserar. Det är en liten förening, och att driva runt en fastighet är tidskrävande. Ännu mer så när man även är hyresvärd åt kommersiell verksamhet, säger han. Därför har man sagt upp restaurangen. Nu ser man över att göra om lokalen till till exempel två bostäder eller en bostad och en mindre lokal.

– Men då ska man hitta en intressant hyresgäst och det har inte varit så många som har nappat, säger Björn Åkesson.

Är torgdöden på väg till Ålsten?

I och med att många av butikerna runt de små torgen hyr in sig hos bostadsrättsföreningar så får föreningar stor makt över hur torgen ska utvecklas. Ett ansvar som kanske är alltför tungt, menar Björn Åkesson.  

– Jag tror att man skulle behöva en bättre dialog med staden om hur ska vi hålla torgen levande – hur attraherar man näringsidkare? Just nu ligger ansvaret på bostadsrättsföreningarna och då finns det inget större grepp om frågan, säger han.

Han själv uppskattar torgen och är inte alltför oroad för en torgdöd.

– Det blir ju lite byatorgsfeeling. Men affärer och konditorier kommer och går och skulle det bli helt tomt är det kanske inte lika roligt, men det tror jag aldrig att det kommer bli, säger han.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

"Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23

Då stängs Nockebybanan av på kvällarna

Så reser du istället Andra veckan i november ersätts all spårvagnstrafik på Nockebybanan med bussar från 20.45 på kvällen.måndag 22/10 16:14