Simskola. Totalt har tre skolor i Enköping dragit in simundervisning i förskoleklass. Foto: Mostphotos

Indragen simundervisning i förskoleklass

Nu är det slut på simundervisning i förskoleklasserna på Munksundsskolan och Korsängsskolan. Totalt är det nu tre skolor i Enköping som valt att dra in simskolan i förskoleklass.

  • Publicerad 11:45, 11 jun 2018

– Det här är någonting jag tycker alla barn ska ha rätt till.

I förra veckan kom beskedet att simskolan i förskoleklass kommer att upphöra i Munksundsskolan och Korsängsskolan. Detta utöver att Enöglaskolan valde att ta bort simskolan redan inför vårterminen på grund av organisatoriska skäl.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Redan i Ena/Håbo nr. 22 kunde man läsa en insändare av en orolig förälder som anser det kunna komma leda till försämrad simkunnighet bland barn i området överlag. Även i Facebook-gruppen Vi I Enköping hördes oroliga röster.

”Om nu detta är sant som står i insändaren så är det verkligen att beklaga.” skriver en gruppmedlem. ”Må det inte vara sant!!” skriver en annan.

Jenny Gavelin (L) är mycket kritisk till beslutet och hoppas att någonting ska kunna göras på politisk väg så att alla barn i förskoleklass ska få ta del av simundervisning.

– Enköping har länge legat långt fram vad det gäller simkunnighet. Jag träffade föräldrar till studentfirande idag som kom ihåg att deras barn hade haft simundervisning när de gick i förskoleklass. Den simundervisningen är någonting jag tycker alla barn ska ha rätt till.

Hotar bli en klassfråga

Jenny Gavelin (L) tror även att beslutet skulle kunna leda till att simundervisningen blir en klassfråga.

– Det är inte alla som har råd att betala för privat simundervisning för sina barn, menar Jenny Gavelin.

Sven Jansson (S), ordförande i Enköpings skolnämnd, säger till Ena/Håbo Tidningen att simundervisningen i skolan är mycket viktig men att han inte vill föregå en diskussion med rektorerna innan något politiskt beslut tas i frågan.

Ena/Håbo Tidningen har försökt nå rektorerna på de berörda skolorna.

Helgens blåljus: stölder och ett rådigt ingripande

Nyheter Stölder i mängd. Men en stöld kunde stoppas tack vare ett rådigt och uppmärksamt vittne.söndag 19/5 18:44