Bandhagens centrum är numera närmaste hållplatsen för Sturebybor som vill åka med buss 173. Men när tidningen var där nyligen var det glest med Sturebybor. Noll. Foto: Eva Tonström

Indragna hållplatser slår hårt mot Stureby

Sturebyborna förlorade båda sina hållplatser för buss 173 i somras, det har gjort att många äldre nu har svårt att ta sig till och från området.

  • Publicerad 11:51, 9 jan 2020

Läsare i Stureby har hört av sig och är bekymrade över att hållplatsen Skebokvarnsvägen togs bort i somras när stombusslinje 173 "effektiviserades". 173:an kör mellan Skarpnäck och Skärholmen och Skebokvarnsvägen var Sturebybornas närmaste hållplats.

– Många elever på Sturebyskolan använde den hållplatsen, vi är också många pensionärer som tog den bussen eftersom det är närmare än att gå till tunnelbanan, säger en Sturebybo.    

– SL vill att vi ska åka kollektivt men det de har gjort är att exkludera hela Stureby, tillägger han.

Även hållplats Örbyleden har dragits in. Närmaste hållplats nu är Bandhagens C.

Drabbar äldre

Andra Sturebybor säger till tidningen att den indragna hållplatsen bidrar till mer bil för dem själva och vänner på besök, att hållplatsen avlastade tunnelbanan och att det blir svårare för pensionärer att komma till släkt och vänner, särskilt vintertid.

En person säger: "Min mamma kan inte komma så ofta till oss längre på grund av att Skebokvarnsvägens hållplats är borta. Hon brukade hämta min dotter på förskolan. Nu är det för långt att gå." En annan: "Mötte en äldre dam, hon kan inte handla mat själv mer. Hon handlade i Bandhagens centrum med hjälp av en rullator och tog bussen hem igen till Skebokvarnsvägen."

Har ni fått några klagomål?

– Vi har fått in några synpunkter kring att hållplats Skebokvarnsvägen är indragen, men inte några stora mängder. De synpunkter som vi har fått in är från resenärer som är besvikna och saknar den gamla hållplatsen, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

14 hållplatser togs bort

Hållplatsen hade cirka 300 på/avstigande resenärer under ett vardagsdygn, enligt SL. Boende i västra Stureby hänvisas nu till linje 163 och byte till 173 vid Juliaborg.

– Vår bedömning är att förändringarna på linje 173 är ändamålsenliga. De gör att trafiken på linjen blir mer robust och effektiv för den absoluta merparten av linjens resenärer, säger Elin Lindström.

Totalt 14 hållplatser plockades bort längs linje 173 men de andra indragna stoppen trafikeras av andra busslinjer, det gör inte Skebokvarnsvägen.

SL:s stombusslinjer i Söderort dras om

Förskola anmäld för kränkande hårklippning

Nyheter Föräldrarna: Luggen är väldigt rakt klippt så vi vet att det är en vuxen Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har fått in en anmälan om kränkande behandling på en förskola i Skarpnäcks stadsdel. Enligt anmälarna ska deras ettåriga dotter ha fått luggen klippt mot...måndag 20/1 13:15

Nej till ordningsvakter på flera håll i Hägersten

Nyheter Staden och lokalpolisen kritiska – kräver lagändring Polisens rättsexperter säger nej till ordningsvakter på flera platser i Hägersten-Liljeholmen. Nu krävs en lagändring för att utöka vakternas befogenheter, anser staden och lokalpolisen.söndag 19/1 20:00