Växer. Totalt 1 750 bostäder, varav 685 i tredje och sista etappen, ska byggas i nya området Kabelverket i Solberga. Foto: JM

Industriområde blir ny stadsdel i Älvsjö

Nya kvarteret Kabelverket i Solberga går nu in i sin sista etapp.

  • Publicerad 15:59, 8 jan 2018

Älvsjös nya område Kabelverket i byggs flera etapper. Den 17 januari ska kommunstyrelsen besluta om detaljplanen för den tredje och sista utbyggnadsetappen, som omfattar cirka 685 bostäder.

Av dessa blir omkring 440 hyreslägenheter, 86 studentlägenheter och 159 bostadsrätter. Planområdet ägs till största delen av JM och AB Familjebostäder. Planen ska spikas i kommunfullmäktige och arbetet väntas komma igång senast till sommaren. Alla bostäder väntas vara klara 2023-2024.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I botten på lägenhetshusen planeras lokaler för centrumändamål, till exempel butiker, kaféer och restauranger.

– Aktiva bottenvåningar är viktigt för att få ett levande gaturum, så att de som bor där exempelvis även kan handla där. Detta är en viktig princip som vi jobbar mer och mer efter, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Detaljplanen ska även möjliggöra en ny förskola, ett nytt parkeringshus, samt nya parker och ett nytt allmänt grönt stråk, som bättre binder samman Älvsjövägen och Solbergaskogen.

Kabelverket är ett gammalt industriområde där LM Ericson tidigare hade en fabrik för tillverkning av kablar. Förändringarna innebär att alla byggnader utom två ska rivas. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till det kulturhistoriska värdet hos de kvarvarande byggnaderna.

– För den nya bebyggelsen ska bland annat färg och material anpassas till den tidigare och kvarvarande industrihistoriska miljön. Den tidigare tegelarkitekturen är ett sådant exempel, säger Ann-Sofi Rundquist, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00