Inflytt. Nu börjar SSM:s bygge Metronomen vid Radiusbacken bli klart, men köpare anser att förseningen är oacceptabel. Foto: Elina Lundberg

Inflyttning i försenade bostadsrätter vid Telefonplan

Nu flyttas det in i SSM:s omskrivna bygge Metronomen vid Telefonplan. Men ett 40-tal köpare vill fortfarande häva sina köp eftersom lägenheterna blivit rejält försenade.

  • Publicerad 08:52, 26 mar 2020

Rubrikerna om SSM:s bygge av 188 bostadsrätter vid Radiusbacken nära Telefonplan har varit många. Byggbolaget har fått stark kritik för att arbetet under långt tid har stått helt stilla, både från grannar och från köpare som tecknat förhandsavtal med SSM:s bostadsrättsförening Metronomen.

Köpare fastlåsta vid försenade nybyggen

Nu i mars börjar den första inflyttningen i projektet, men huset borde ha stått klart för länge sen, menar advokaten Thomas Karlsson. Han företräder ett 40-tal köpare, som trott att deras lägenheter skulle vara klara sommaren 2018. De vill därför häva sina avtal med bostadsrättsföreningen.

"Kommer inte flytta in"

Att inflyttningen nu är igång påverkar inte deras inställning utan tvisten väntas avgöras i domstol, enligt Thomas Karlsson.

– De kommer inte att flytta in. Det är en försening på 16-18 månader. De har redan ordnat sitt boende på annat sätt. De har ju inte kunnat bo på gatan under den tiden, säger Thomas Karlsson.

SöderortDirekt har sökt bostadsutvecklaren SSM för en kommentar men SSM har inte återkommit. SSM har tidigare sagt att man anser att avtalen är giltiga och inte får hävas.

Förra året avgjordes en liknande tvist mot en SSM-förening i Solna där en köpare ansåg sig ha rätt att hoppa av eftersom bygget dragit ut på tiden rejält. I det fallet slog tingsrätten fast att köparen inte hade rätt att dra sig ur. Domen har överklagats till hovrätten.

Fallet med bostäderna vid Telefonplan har planerats komma upp i tingsrätten i början av maj. Om det påverkas av coronakrisen är oklart.