GAMLA SLUSSEN. Vy över Slussen augusti 2015. Nästa sommar är det tänkt att bygget av Nya Slussen sätter igång på allvar. Kommer MP att vara med på tåget eller inte? Foto: Anna Rönnqvist

Inför Miljöpartiets omröstning om Nya Slussen: "Vill inte att Helldén ska avgå"

Imorgon säger Miljöpartiet i Stockholm ja eller nej till det omarbetade förslaget till Nya Slussen. "Jag vill inte att Daniel Helldén ska avgå" säger initiativtagaren till omröstningen, Cecilia Obermüller.

  • Publicerad 09:32, 15 sep 2015

I november 2011 höll Miljöpartiet i Stockholm ett medlemsmöte om vem som skulle leda partiet. Nuvarande borgarråd Daniel Helldén vann över Emilia Hagberg i en omröstning där Slussenfrågan pekats ut som en av de viktigaste skiljelinjerna kandidaterna emellan.

Hagberg var för Nya Slussen. Helldén mot.

När Miljöpartiet nu ställs inför en ny omröstning med Slussen i fokus är läget lite annorlunda. Daniel Helldén har accepterat det omarbetade förslaget till Nya Slussen som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 28 september. Men vad händer om partimedlemmarna röstar nej?

LÄS ÄVEN Miljöpartiet kan säga nej till Nya Slussen på extra möte

Frågan medlemsmötet ska ta ställning till är just den: Ska MP Stockholms högsta beslutande organ säga ja eller nej till det omarbetade förslaget till Nya Slussen?

Ligger bakom omröstningen

Den som tagit initiativ till omröstningen är Cecilia Obermüller, en tydlig Nya Slussen-motståndare.

Enligt henne är resultatet i första hand viktigt för partimedlemmarna själva. Ett nej behöver varken innebära rotation i partiledningen eller grus i det rödgrönrosa samarbetsmaskineriet, anser hon.

– Nu ska vi ta ställning till denna fråga och så får vi se vad det leder till i samarbetet med S, V och Fi. Jag tror inte att det inte innebär några större problem för vidare koalitionssamarbete, säger hon.

Eftersom det finns en politisk majoritet för Nya Slussen oavsett vad MP säger kommer projektet med största sannolikhet ändå att bli av.

Är det här ett sätt för MP att både ha kakan och äta den? MP får vara med och bestämma i staden men kan ha ryggen fri i frågan om Nya Slussen.

– Nej, det är snarare så att MP står fast vid den linje vi tidigare haft. Det är viktigt att medlemmarna får säga ja eller nej till det framförhandlande förslaget om Nya Slussen, säger Cecilia Obermüller.

I SvD har Cecilia Obermüllers uttalanden om medlemsmötet gått att tolka som att hon ifrågasätter Daniel Helldéns ordförandepost om det blir nej. Det gör hon inte alls, säger hon till StockholmDirekt.

– Jag vill inte att Daniel Helldén ska avgå. Oavsett resultat tycker jag att han ska vara kvar.