Informationskrigare. Psyopsförbandet i Enköping. Foto: Hampus Hagstedt, Försvarsmakten

Informationkrig leds ifrån Enköping

Ryska påverkansoperationer påstås ha inflytande på debatten om invandring i Sverige. Det svenska försvaret mot sådan påverkan leds ifrån Enköping.

  • Publicerad 14:51, 14 aug 2019

Tidningen New York Times uppger i en artikel att Sverige är utsatt för ”en internationell desinformationsmaskin, med syfte att tillvarata, provocera fram och förstärka högerextrema, invandrarfientliga stämningar och politiska krafter”. Enligt tidningen har ryska och andra utländska ”statliga och icke-statliga aktörer” bidragit till att ge viral kraft till en samling svenska högerextrema webbsidor.

Det svenska försvaret mot sådana påverkansoperationer leds ifrån Enköping av Psyopsförbandet, som håller till på ledningsregementet. Psyopsförbandets uppgift är att arbeta och kommunicera i informationsmiljön. Förbandet ska ”påverka beteenden och attityder hos människor för att nå politiska och militära mål, men även upptäcka vilseledande information och påverkansförsök från andra aktörer och motverka dessa”.

Patrik Thomé, chef för Psyopsförbandet, är i skrivande stund på semester och vill därför inte kommentera uppgifterna om rysk påverkan i debatten om invandring i Sverige.

Mycket av förbandets verksamhet omfattas av sekretess. Patrik Thomé har i en tidigare intervju med nyhetsbyrån TT uttryckt oro över eventuell rysk påverkan i svenska val, men ansåg då att det var oklart huruvida det skulle falla inom Försvarsmaktens ansvarsområde att bemöta.

Lastbil med öl välte

Nyheter Tidigt på tisdagens morgon välte en lastbil vid Simtuna kyrka. Den var lastad med öl.tisdag 12/11 9:55

Blåljus i helgen: Vådaskott vid vildsvinsjakt

Nyheter En jägare i 50-årsåldern fördes i lördags kväll till sjukhus sedan han träffats av ett vådaskott. Dessutom: däckstölder på Fårticksgatan, lägenhetsbrand och rattfylleri vid Coop.måndag 11/11 10:46