Informationskrigare. Psyopsförbandet i Enköping. Foto: Hampus Hagstedt, Försvarsmakten

Informationkrig leds ifrån Enköping

Ryska påverkansoperationer påstås ha inflytande på debatten om invandring i Sverige. Det svenska försvaret mot sådan påverkan leds ifrån Enköping.

  • Publicerad 14:51, 14 aug 2019

Tidningen New York Times uppger i en artikel att Sverige är utsatt för ”en internationell desinformationsmaskin, med syfte att tillvarata, provocera fram och förstärka högerextrema, invandrarfientliga stämningar och politiska krafter”. Enligt tidningen har ryska och andra utländska ”statliga och icke-statliga aktörer” bidragit till att ge viral kraft till en samling svenska högerextrema webbsidor.

Det svenska försvaret mot sådana påverkansoperationer leds ifrån Enköping av Psyopsförbandet, som håller till på ledningsregementet. Psyopsförbandets uppgift är att arbeta och kommunicera i informationsmiljön. Förbandet ska ”påverka beteenden och attityder hos människor för att nå politiska och militära mål, men även upptäcka vilseledande information och påverkansförsök från andra aktörer och motverka dessa”.

Patrik Thomé, chef för Psyopsförbandet, är i skrivande stund på semester och vill därför inte kommentera uppgifterna om rysk påverkan i debatten om invandring i Sverige.

Mycket av förbandets verksamhet omfattas av sekretess. Patrik Thomé har i en tidigare intervju med nyhetsbyrån TT uttryckt oro över eventuell rysk påverkan i svenska val, men ansåg då att det var oklart huruvida det skulle falla inom Försvarsmaktens ansvarsområde att bemöta.

Blåljus: Lugn lördag i Enköping

Nyheter Det var karneval och Kulturer i möte och vackert väder på lördagen. Trots att många människor var ute på gator och torg blev det en nästan helt brottsbefriad dag. Om det inte var för dessa eviga...söndag 25/8 11:16

Lugn natt – endast drogbrott

Nyheter Natten mellan fredag och lördag blev lugn i Enköping. Tre personer togs för drogbrott. Så mycket mer var det inte som rapporterades.lördag 24/8 10:04