BROTT. Mannen som sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn har tidigare jobbat på förskolor i Ekerö kommun. Brottsmisstankarna gäller dock ärenden som hände senare. Foto: Jannie Flodman/Arkiv

Inga Ekeröärenden i utredningen av barnskötaren

Barnskötaren som står misstänkt för sexuella övergrepp mot barn i Botkyrka utreds inte för några händelser som skett under hans tid på förskolor i Ekerö. Det bekräftas nu av åklagaren i ärendet.

 • Publicerad 16:23, 5 feb 2020

I den pågående utredningen kring den brottsmisstänkta barnskötaren finns det inga ärenden från tiden då mannen jobbade på förskolor i Ekerö.

– Jag har inga misstankar i mitt ärende från den tiden, säger åklagare Anna Lapinska.

Brottsmisstanken gäller grovt sexuellt övergrepp på ett barn, och övergreppet ska ha skett under tiden mannen jobbade på en förskola i Botkyrka.

– Att vi rubricerat det som grovt beror inte på handlingen i sig, utan på mannens anställning. Han hade ansvar för barnet och det gör att vi rubricerar det som ett grovt sexuellt övergrepp, säger hon.

Mannen polisanmäldes redan 2012, då han jobbade i Ekerö kommun. Han var då misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn, men den förundersökningen lades ner.

En förundersökning kan öppnas igen, om det finns anledning till det, säger Anna Lapinska.

Finns det anledning i det här fallet?

– I dagsläget kan jag inte svara på det.

Polisen har hållit fler förhör med den misstänkte mannen, samt gått igenom det beslag som gjordes vid en husrannsakan i mannens bostad i samband med gripandet.

13 februari måste åklagaren antingen väcka åtal eller ansöka om förlängd häktning. Om tiden räcker är för tidigt att säga, säger Anna Lapinska.

– Det är fortfarande en vecka kvar och vi har mycket att gå igenom. Vi jobbar på för fullt med utredningsarbetet.

Om man som förälder har misstankar om att ens barn är drabbat ska man kontakta polisen.

– Vi har en samordning i det här ärendet så alla anmälningar som kommer in läggs till den pågående utredningen, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Häktade barnskötaren polisanmäld redan 2012

Brottsmisstänkt barnskötare jobbade tidigare på Ekerö

Barnskötare erkänner sexbrott mot barn

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt