BROTT. Mannen som sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn har tidigare jobbat på förskolor i Ekerö kommun. Brottsmisstankarna gäller dock ärenden som hände senare. Foto: Jannie Flodman/Arkiv

Inga Ekeröärenden i utredningen av barnskötaren

Barnskötaren som står misstänkt för sexuella övergrepp mot barn i Botkyrka utreds inte för några händelser som skett under hans tid på förskolor i Ekerö. Det bekräftas nu av åklagaren i ärendet.

  • Publicerad 16:23, 5 feb 2020

I den pågående utredningen kring den brottsmisstänkta barnskötaren finns det inga ärenden från tiden då mannen jobbade på förskolor i Ekerö.

– Jag har inga misstankar i mitt ärende från den tiden, säger åklagare Anna Lapinska.

Brottsmisstanken gäller grovt sexuellt övergrepp på ett barn, och övergreppet ska ha skett under tiden mannen jobbade på en förskola i Botkyrka.

– Att vi rubricerat det som grovt beror inte på handlingen i sig, utan på mannens anställning. Han hade ansvar för barnet och det gör att vi rubricerar det som ett grovt sexuellt övergrepp, säger hon.

Mannen polisanmäldes redan 2012, då han jobbade i Ekerö kommun. Han var då misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn, men den förundersökningen lades ner.

En förundersökning kan öppnas igen, om det finns anledning till det, säger Anna Lapinska.

Finns det anledning i det här fallet?

– I dagsläget kan jag inte svara på det.

Polisen har hållit fler förhör med den misstänkte mannen, samt gått igenom det beslag som gjordes vid en husrannsakan i mannens bostad i samband med gripandet.

13 februari måste åklagaren antingen väcka åtal eller ansöka om förlängd häktning. Om tiden räcker är för tidigt att säga, säger Anna Lapinska.

– Det är fortfarande en vecka kvar och vi har mycket att gå igenom. Vi jobbar på för fullt med utredningsarbetet.

Om man som förälder har misstankar om att ens barn är drabbat ska man kontakta polisen.

– Vi har en samordning i det här ärendet så alla anmälningar som kommer in läggs till den pågående utredningen, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Häktade barnskötaren polisanmäld redan 2012

Brottsmisstänkt barnskötare jobbade tidigare på Ekerö

Barnskötare erkänner sexbrott mot barn

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.torsdag 17/9 16:59

Snart öppnar ny rastgård för fyrbenta i Ekebyhov

Nyheter Ska smyckas med ädelträd från Wallenbergs allé Snart står hundrastgården vid Ekebyhovsdalen klar. Där kommer våra fyrfota vänner kunna gå på upptäcktsfärd bland tunnlar och hinder.torsdag 17/9 11:42

Flera gymnasieelever har provat narkotika

Nyheter Nu har resultatet presenterats. Ökningen störst bland killar på gymnasiet Fler elever i årskurs två i gymnasiet har provat narkotika. Det visar resultatet i den senaste Stockholmsenkäten, där totalt 188 ungdomar från Ekerö har svarat.onsdag 16/9 16:50