Termovägen i Kalllhäll (till vänster) och Sångvägen i Jakobsberg (till höger) klassas som utsatta områden av polisen, något de gjorde även vid förra kartläggningen 2017. Bilderna är arkivbilder. Foto: Mikael Andersson/Louise Bornhall

Inga förändringar för Järfälla på polisens nya lista

Sångvägen i Jakobsberg och Termovägen i Kallhäll klassas som utsatta enligt polisens nya kartläggning av utsatta områden. Något de gjorde även i den förra listan.

  • Publicerad 11:13, 3 jun 2019

Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla Foto: Mikael Andersson

Det är polisens nationella operativa avdelning, (Noa), som under måndagsförmiddagen presenterade sin nya kartläggning över särskilt utsatta områden, utsatta områden och riskområden i Sverige.

På polisens lista från 2017 fanns Sångvägen i Jakobsberg och Termovägen i Kallhäll med i kartläggningen över utsatta områden – och de finns alltså med även denna gång.

I övrigt har inga förändringar gjorts för Järfällas räkning.

Så jobbar polisen för att göra Lilla Ulvsättra tryggare

Nu ska Sångvägen bli tryggare

"Alla ska känna sig trygga"

Jörgen Karlsson är lokalpolisområdeschef i Järfälla, och menar att kartläggningen hjälper deras arbete på Sångvägen och Termovägen, som sker i samarbete med bland andra Järfälla kommun och Järfällahus.

– Målsättningen är att alla ska känna sig trygga och säkra i sin vardag där man bor. Den här undersökningen underlättar de åtgärder som vi kan och behöver vidta. Jag ser att det finns gynnsamma förutsättningar för att vi inom några år inte har några områden i Järfälla som är klassade som utsatta. Det är vår ambition, säger Jörgen Karlsson.

Vad har ni gjort i områdena mer specifikt sedan förra kartläggningen?

– I stort har vi byggt upp en gemensam lägesbild med kommunen och fastighetsbolagen. Sedan har arbetet inte kommit så långt då det varit mycket annat. Men både för Termovägen och Sångvägen är det ett mer långsiktigt arbete som behövs, inte ständig närvaro av exempelvis polis eller ordningsvakter. Vi behöver fortsätta jobba tillsammans.

I hela Stockholms län klassas 17 områden som utsatta, och sex som särskilt utsatta. I hela landet klassas 60 områden som utsatta. Det är tredje gången polisen släpper en rapport om utsatta områden.

Här är polisens nya lista över utsatta områden i Stockholm

Miljonbidrag för upprustning av Lilla Ulvsättra

Utsatta områden i Stockholms län

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Utsatta områden:

Storvreten, Botkyrka
Brandbergen, Haninge
Jordbro, Haninge
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Edsberg, Sollentuna
Bredäng, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Östberga, Stockholm
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje

Polisens lista över utsatta områden

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”.

Den uppdaterade listan har 60 utsatta områden och 22 särskilt utsatta områden. Förra gången listan uppdaterades 2017 var siffrorna 61 och 23.

Stockholm Direkt