"Den här listan är en lägesbild över hur olika områden i landet mår", säger Niclas Andersson, områdeschef i lokalpolisområde Rinkeby. Foto: Mikael Andersson

Inga förändringar för Västerort på polisens nya lista

Idag presenterades polisens uppdaterade lista över utsatta områden i Sverige. För Västerorts del är det ingen förändring.

  • Publicerad 11:14, 3 jun 2019

Sedan tidigare klassas Husby, Tensta och Rinkeby som särskilt utsatta områden i Västerort. Och det ser likadant ut på årets uppdaterade lista som polisens nationella operativa avdelning, Noa, presenterade på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

Områdena delas in i tre kategorier, särskilt utsatta, riskområden (som riskerar att bli särskilt utsatta) och utsatta.

Att Husby, Tensta och Rinkeby står kvar som särskilt utsatt har flera orsaker, enligt Niclas Andersson, områdeschef i Rinkeby lokalpolisområde.

– I de här tre områdena har vi generellt problem med öppen narkotikaförsäljning och grov våldsbrottslighet från kriminella nätverk som påverkar tryggheten i området. Det finns också inslag av parallella samhällsstrukturer och inslag av islamistisk våldsbejakande extremism, säger Niclas Andersson.

Extra resurser

Samtidigt har vissa saker blivit bättre de senaste åren, menar han.

– Ett kriterium för när ett område är "särskilt utsatt" handlar om myndigheters förmåga att utföra sitt arbete. Jämfört med för några år sedan är vi väldigt sällan utsatta för hot eller våld mot oss, eller stenkastning. Vi har också nu historiskt låga siffror när det gäller misshandel och inbrott, säger Niclas Andersson.

Han beskriver listan som "en lägesbild över hur områden i Sverige mår" och säger att det innebär ett stöd till dem, eftersom särskilt utsatta områden får extra resurser. Men målet är så klart att inte kvala in.

– Vi har, tillsammans med Stockholms stad, satt upp målet att inget av områdena i Järva ska klassas som särskilt utsatt år 2022. Det är ambitiöst men inte omöjligt, säger Niclas Andersson.

Hässelby torg prioriterat

Hässelby-Vällingby är sedan tidigare klassat som utsatt, alltså den lägre graden vilket innebär "låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på samhället", och fortsätter att vara det på nya listan.

Polisen: Hässelby-Vällingby utsatt men får inga extra pengar

Samuel Sjöö är kommunpolis i Hässelby-Vällingby och säger att den plats som prioriteras högst i stadsdelen är Hässelby torg.

– Historiskt finns här problem med narkotika, missbruk, gängkriminalitet och annat, det är den plats som har störst problem. Men vi har ett bra trygghetsarbete på torget sedan ett år tillbaka som innebär att vi lägger mycket tid där, även staden genom fältare och andra sociala insatser, säger Samuel Sjöö.

Men Vällingby torg då, som polisen pekade ut som en hub för narkotikaförsäljning förra året?

– Ja, vi har problem med narkotika där. Att Hässelby torg prioriteras innebär inte att andra platser är problemfria eller att vi inte jobbar där också, men vi är en ansträngd organisation, säger Samuel Sjöö.

Utsatta områden i Stockholms län

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Utsatta områden:

Storvreten, Botkyrka
Brandbergen, Haninge
Jordbro, Haninge
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Edsberg, Sollentuna
Bredäng, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Östberga, Stockholm
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje

Polisens lista över utsatta områden

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”.

Den uppdaterade listan har 60 utsatta områden och 22 särskilt utsatta områden. Förra gången listan uppdaterades 2017 var siffrorna 61 och 23.

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

Nyheter Västerortsföreningar bildar lag tillsammans För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och...fredag 13/9 16:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt