Prioriteras. Polisen fokuserar särskilt på centrumområden och platser där många unga samlas. "Vi jobbar hela tiden med arbetet mot droger", säger Anna Lindgren, kommunpolis i Skärholmen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Inga grova brott när polisen letade knark

En polisutbildning i arbetet mot droger gjorde att fler polis patrullerade i Skärholmen i helgen. Men bara små beslag gjordes.

  • Publicerad 09:40, 12 mar 2019

I fredags kväll var det fler poliser än vanligt ute runt i Skärholmen. Att patrullera området var nämligen avslutningen på en veckolång utbildning där ett 15-tal poliser från Skärholmens lokalpolisområde fått lära sig mer om droger.

– Det är rutinerade poliser som utbildar ny personal att lära sig känna igen drogbeteenden och symptom. De får lära sig att förstå vad som är narkotika och känna igen en person som är påverkad. Och sedan behöver man komma ut och praktisera det, säger Andreas Lindberg som är operativ koordinator på Skärholmspolisen.

Fokus på centrum

Polisen åkte runt i hela området men fokuserade särskilt på centrum, knytpunkter för kollektivtrafiken, platser där man vet att det brukar hänga ungdomar och där de fått tips från allmänheten om att droghandel pågår.

– Ett par husrannsakningar gjordes och flera personer togs in för urinprov. Men inga större beslag gjordes och ingen sitter frihetsberövad. Så det var inga grova narkotikabrott, säger Andreas Lindberg.

Utbildningen är ett led i polisens arbete mot de öppna drogscenerna, alltså de platser där det är allmänt känt att det finns droghandel. Men även om polisen gör ett narkotikabeslag kan det vara svårt att bevisa att narkotikan inte är för eget bruk utan att den är till försäljning.

– Har man portionsförpackad marijuana i fickan eller på gömda platser så vet vi att det för försäljning. Då får vi leta efter ytterligare bevisning, som ett meddelande i telefonen eller liknande som påvisar försäljning. Då kan vi gå vidare, säger Skärholmens lokalpolis Anna Lindgren.

Efter polisinsats: Knarket borta från Vårberg centrum