AVSLAG. Stadens avtal för 5 000 nya hyrbara el-cyklar har upphävts av länsrätten. Foto: Patrik Wirén

Inga hyrbara elcyklar i Stockholm efter ny dom

Glöm stadens utlovade 5 000 nya eldrivna hyrcyklar i år. Och det är osäkert om de ens kommer på plats till nästa år efter att upphandlingen har upphävts.

  • Publicerad 10:49, 3 jul 2018

Det är länsrätten som har upphävt stadens upphandling som skulle låta 5 000 nya elcyklar ta plats i lånecykelsystemet. Detta sedan flera anbudsgivare överklagat, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Trots löftet: Det blir inga elcyklar

Enligt domstolen är den 10-åriga avtalstiden för lång, det räcker med sju år.

Ett hårt slag för staden eftersom det nya avtalet även skulle innebära att lånecykelsystemet skulle byggas ut till förorterna och även vara öppet dygnet runt, året om.

"Otroligt tråkigt"

Just nu tittar stadens jurister på om domen ska överklagas eller om staden ska göra om upphandlingen, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Det är otroligt tråkigt att upphandlingen har upphävts av länsrätten. Stockholmarna, och jag, har väntat på de här cyklarna. De skulle behövas när vi har en sådan cykelboom, och dessutom skulle de placeras ut över hela Stockholm, säger han.

Hanteringen av det nya avtalet för elcyklarna har tidigare kritiserats av Cecilia Brinck (M) som menar att majoriteten slarvat och varit sena med upphandlingen och dessutom lovat cyklarna innan allt var klart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Svårt att säga någon tid

Oavsett val, överklaga eller ny upphandling, så innebär det definitivt inga nya el-hojar i år. Och kanske inte ens till nästa år. Under tiden finns i år det gamla lånecykelsystemet med cirka 1 500 stålhästar.

– Behöver vi ta om upphandlingen kan den också överklagas vilket inte är osannolikt. Om vi överklagar tar det också tid, det tog domstolen åtta månader att komma fram till att avtalstiden var för lång så det är svårt att förutsäga hur lång tid det skulle ta. Men vi ska göra det som är bäst, säger Daniel Helldén.

Men kan du lova att cyklarna kommer att vara på plats nästa år?

– Jag hoppas verkligen det. Men när det gäller domstolsprövningar så råder vi inte över tidsutsträckningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.