Inga mer pengar till Rinkebyakademien

Rinkebyakademien blir av med sitt kommunala stöd och måste lämna sina lokaler. Pengarna går istället till Rinkebyskolan som ska driva en verksamhet med liknande koncept.

- Vad kan vi göra? Lyssnar de ens på oss som använder akademien?
- Hjälper det om vi demonstrerar?
Det är gymnasietjejerna, före detta elever från Rinkebyskolan, Shavin, Alma och Nora som undrar. De sitter inne på kontoret i Rinkebyakademiens byggnad och pratar med Marcus Louca från föreningen Akademiker för Rinkeby som driver Rinkebyakademien. I det stora rummet sitter tiotals andra unga och spelar sällskapsspel och pratar med varandra.
Alla har nåtts av nyheten att Rinkebyakademien måste lämna sina lokaler i slutet av oktober.

Nytt beslut
Det var i somras som kommunstyrelsen tog beslutet att låta Rinkebyskolan få de pengar som hittills gått till Rinkebyakademien.
Beslutet motiverades med att de medel som föreningen hittills har fått varit avsedd för att starta verksamheten, inte driva den under längre tid. Enligt kommunstyrelsen har föreningen inte kunnat presentera en modell för framtida egen finansnsiering och därför blir den av med sitt kommunala bidrag.
Oväntat beslut
För Stavros Louca som är grundaren av Rinkebyakademien var beslutet oväntat.
- Så sent som en månad innan kommunstyrelsens beslut fick jag och mina medarbetare ett muntligt löfte av Joakim Larsson (M) om att vi fortsatt kommer att få stöd, säger Stavros Louca.

Men varför har ni inte tagit fram en plan för egenfinansiering?
- Vi har arbetat med frågan och jag anser att vi var på god väg att kunna presentera en lösning efter läsåret 2013-2014. Dessutom fick jag ett brev av finansborgarrådet Sten Nordin (M) förra året i vilket han berömmer verksamheten och vill att vi tillsammans med staden hittar en permanent finansieringslösning, säger Stavros Louca.

”Begreppsförvirring”
Borgarrådet Joakim Larsson (M) vill inte kommentera beslutet med motiveringen att det inte var han som la fram förslaget inför kommunstyrelsen. Han meddelar också genom sin pressekreterare att han inte gett något muntligt löfte.
- Jag vet att det har funnits en begreppsförvirring kring vad som gäller för Rinkebyakademin och för Rinkebyskolan och beklagar det.

Skolan får pengarna
Inför kommunstyrelsens beslut rekommenderade Utbildningsförvaltningen Rinkebyskolan att ansöka om bidrag att driva verksamheten. Skolan fick 2,7 miljoner för projektet.
Mona Tolf på utbildningsförvaltningen är skolchef för bland annat Rinkebyskolan.
- Vi tar inte över Rinkeby-akademiens verksamhet. Vi vill säkerställa att de barn som haft tillgång till Rinkebyakademien i fortsättningen ska kunna, inom ramen för skolans ordinarie verksamhet, ta del av en liknande koncept som vi bygger upp, säger Mona Tolf.

Rinkebyakademien blev av med sitt bidrag för att de inte kunde presentera en plan för egenfinansiering. Hur ska skolan finansiera verksamheten efter att uppstartspengarna tagit slut?
- Det ska finansieras inom skolans ordinarie budget, säger Mona Tolf.
Men skolan har redan idag ett budgetunderskott på 1,5 miljoner kronor. Räcker pengarna för att driva ett nytt projekt permanent?
- Vi håller på att sanera ekonomin och räknar med att kunna driva projektet utan extra pengar. Det är inte så kostsamt att göra det bedömer vi, svarar Mona Tolf.

Rinkebyakademien var öppen för alla barn från hela Järva. Kommer barn från andra skolor delta i Rinkebyskolans satsning?
- I uppstartsläget är det bara Rinkebyskolans elever. Men på sikt ska det bli en resurs för andra skolor i området också.
Stavros Louca har svårt att förstå hur beslutsfattarna har resonerat.
- Här har vi en etablerad, väldokumenterad verksamhet med upparbetade metoder och kontaktnät som bevisligen fungerar. Men istället vill de starta om på nytt utan att själva ha en permanent finansieringsmodell, säger Stavros Louca.

”Akademien forsätter”
Föreningen har bett om uppskov på en månad för att kunna hålla de aktiviteter som redan är planerade under november men de har fått nej av utbildningsförvaltningen.
- Det är tråkigt att vi måste lämna våra lokaler. Men Rinkebyakademien kommer att fortsätta. Vi har vårt nätverk av mentorer och alla barn som är med i verksamheten, säger Nebojsa Borovic som är föreningens projektsamordnare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.