Beklagligt. Edsbergsbon Johan Flyckt tycker det är beklagligt att Region Stockholm inte föreslår att ta tillbaka direktbussarna efter kritiken. Foto: Anton Kyhlbäck/Maja Brand

Inga nya direktbussar i Sollentuna

Nu har trafikrådet på Region Stockholm gått ut med sina förslag till ändringar i kollektivtrafiken till 2021. Inga förslag på ändringar ges i Sollentuna – trots kritiken efter förra beslutet.

  • Publicerad 17:58, 24 mar 2020

Till den kommande hösten väntas tabellerna bli helt klara. Inga nyheter föreslås i Sollentuna – trots kritik mot slopandet av direktbussar.

– Det är häpnadsväckande att man inte har lyssnat på den kritik som förekommit. Man fortsätter att köra på sin linje, och lyssnar varken till oss politiker eller medborgarna, säger Edsbergsbon och lokalpolitikerna Roger Sjöberg (S).

Försämrad livskvalité

Hösten 2019 klubbades beslutet om att slopa direktbussar i Sollentuna.

Det var buss 526 för Edsberg och 516 i Viby, samt 607 som numera går från Danderyds sjukhus till Sollentuna station. En förändring som gett försämrad livskvalité, enligt flera Edsbergsbor.

Johan Flyckt, resenär och engagerad Edsbergsbo, kommenterar de uteblivna förslagen.

– Att man inte lyssnar på oss är inget som förvånar mig. Det är beklagligt både för miljön, eftersom många tvingas ta bilen, men framförallt för de äldre och skolbarnen, säger han.

Inget svar på kritik

Region Stockholm meddelade i februari att en orsak till beslutet har varit att minska trängsel och skapa mer regelbunden trafik i Sollentuna.

– Med det sagt så bevakar vi kontinuerligt hur trafiklösningen fungerar, sa Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, till SollentunaDirekt i februari.

Pressavdelningen meddelar till SollentunaDirekt att man inväntar med att bemöta frågor kring deras förslag – med anledning av att organisationen arbetar uteslutande om frågor kring coronavirusets spridning.

Något som Roger Sjöberg (S) menar är anmärkningsvärt:

– Det förvånar mig inte alls. De som är ytterst ansvariga gömmer sig bakom tjänstepersonerna. Man går gärna ut och klipper band, men kritiken är alltid svårare att bemöta, säger han.

Sollentuna kommuns svar på förslagen väntas ges senast i slutet av maj.

Bussändringar i Sollentuna

I slutet av förra året tog Region Stockholm ett beslut om förändra linjer över hela länet. Med förändringarna har man räknat med att få 162 000 fler avgångar.

I Sollentuna berörde beslutet åtta busslinjer i Sollentuna, varav två direktbussar.

Linje 526 tog över 607:ans uppdrag mellan Sollentuna och Karolinska.

Linje 516 kortades av och sträckan Norrviken station – Viby övertogs av 525:an.

Linje 607 trafikerade tidigare Danderyd – Sollentuna – Karolinska. Nu går bussen mellan Danderyd och Sollentuna centrum, med stopp i Edsberg.

Källa: Region Stockholm

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt