Beklagligt. Edsbergsbon Johan Flyckt tycker det är beklagligt att Region Stockholm inte föreslår att ta tillbaka direktbussarna efter kritiken. Foto: Anton Kyhlbäck/Maja Brand

Inga nya direktbussar i Sollentuna

Nu har trafikrådet på Region Stockholm gått ut med sina förslag till ändringar i kollektivtrafiken till 2021. Inga förslag på ändringar ges i Sollentuna – trots kritiken efter förra beslutet.

  • Publicerad 17:58, 24 mar 2020

Till den kommande hösten väntas tabellerna bli helt klara. Inga nyheter föreslås i Sollentuna – trots kritik mot slopandet av direktbussar.

– Det är häpnadsväckande att man inte har lyssnat på den kritik som förekommit. Man fortsätter att köra på sin linje, och lyssnar varken till oss politiker eller medborgarna, säger Edsbergsbon och lokalpolitikerna Roger Sjöberg (S).

Försämrad livskvalité

Hösten 2019 klubbades beslutet om att slopa direktbussar i Sollentuna.

Det var buss 526 för Edsberg och 516 i Viby, samt 607 som numera går från Danderyds sjukhus till Sollentuna station. En förändring som gett försämrad livskvalité, enligt flera Edsbergsbor.

Johan Flyckt, resenär och engagerad Edsbergsbo, kommenterar de uteblivna förslagen.

– Att man inte lyssnar på oss är inget som förvånar mig. Det är beklagligt både för miljön, eftersom många tvingas ta bilen, men framförallt för de äldre och skolbarnen, säger han.

Inget svar på kritik

Region Stockholm meddelade i februari att en orsak till beslutet har varit att minska trängsel och skapa mer regelbunden trafik i Sollentuna.

– Med det sagt så bevakar vi kontinuerligt hur trafiklösningen fungerar, sa Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, till SollentunaDirekt i februari.

Pressavdelningen meddelar till SollentunaDirekt att man inväntar med att bemöta frågor kring deras förslag – med anledning av att organisationen arbetar uteslutande om frågor kring coronavirusets spridning.

Något som Roger Sjöberg (S) menar är anmärkningsvärt:

– Det förvånar mig inte alls. De som är ytterst ansvariga gömmer sig bakom tjänstepersonerna. Man går gärna ut och klipper band, men kritiken är alltid svårare att bemöta, säger han.

Sollentuna kommuns svar på förslagen väntas ges senast i slutet av maj.

Bussändringar i Sollentuna

I slutet av förra året tog Region Stockholm ett beslut om förändra linjer över hela länet. Med förändringarna har man räknat med att få 162 000 fler avgångar.

I Sollentuna berörde beslutet åtta busslinjer i Sollentuna, varav två direktbussar.

Linje 526 tog över 607:ans uppdrag mellan Sollentuna och Karolinska.

Linje 516 kortades av och sträckan Norrviken station – Viby övertogs av 525:an.

Linje 607 trafikerade tidigare Danderyd – Sollentuna – Karolinska. Nu går bussen mellan Danderyd och Sollentuna centrum, med stopp i Edsberg.

Källa: Region Stockholm

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt