Pressad. De senaste tio åren har Gröndals vårdcentralen fått allt fler patienter. Samtidigt har läkarbemanningen minskat. Just nu är flera ST-läkare dessutom föräldralediga. Foto: Mostphotos

Inga nya patienter på Gröndals vårdcentral

Sen i höstas tar Gröndals vårdcentral inte emot några nya patienter. Just nu finns inga planer på att häva listningsstoppet på vårdcentralen, som har ett hårt tryck och brist på läkare.

  • Publicerad 20:00, 3 mar 2020

Det var i oktober som Gröndals vårdcentral införde ett stopp för listning av nya patienter. Orsaken är ett stort inflöde av patienter och en bristande läkarbemanning, enligt Christel Wisdahl, verksamhetschef på vårdcentralen.

– Vi har flera ST-läkare som är föräldralediga just nu, vilket gör att vi inte kan möta efterfrågan för tillfället, säger hon.

Läkarbristen på vårdcentralen drabbar inte bara de som önskar lista sig i Gröndal utan också de patienter som vårdcentralen redan har. En vanlig måndag ringer runt 200 personer till vårdcentralen, ungefär hälften av dem vill boka en akuttid.

– Men våra sköterskor och läkare kan bara ta emot 85 till 90 besök per dag, cirka 20 av dem är akutbesök som kan bokas samma dag. Så det går inte riktigt ihop. Vi har valt att försöka prioritera dem som vi har en vårdkontakt med men trycket på oss är jättestort, säger Christel Wisdahl.

Hur svårt ska det vara att få en akuttid?

Vårdcentraler tvingas skära ner

Precis som andra vårdcentraler ska Gröndals vårdcentral avlasta de hårt pressade akutsjukhusen. För att klara det har Region Stockholm höjt ersättningarna till primärvården med 1,5 procent i år. Det betyder 90 miljoner kronor mer under 2020. Men det här är pengar som inte ens väntas täcka kostnaden för pris- och lönehöjningar. I praktiken måste alltså vårdcentralerna spara istället.

Enligt Christel Wisdahl har Gröndals vårdcentral de senaste tio åren fått allt fler patienter, man har gått från 10 000 till 12 300 listade, men läkarbemanningen har inte kunnat utökas för att möta det. Tvärtom.

– I dag är det faktiskt färre läkare som ska hantera den större listan. Vi beklagar att vi inte kan vara mer tillgängliga än så men vi försöker använda de resurser vi har optimalt, säger Christel Wisdahl.

Just nu finns inga planer på att häva listningsstoppet men patienter som vill välja Gröndals vårdcentral kan ställa sig i kö via 1177.

På regionens andra vårdcentraler i Hägersten-Liljeholmen och i Älvsjö kan man lista sig som vanligt.