RUIN. Byggstaket omringar det som fram till i våras var huvudbyggnaden på Norsborgs herrgård. Foto: Claudio Britos

Inga nya planer i sikte för Norsborgs herrgård

Byggställningar är på plats, men det betyder inte att Norsborgs herrgård kommer återuppstå. Stockholms vatten och avfall som äger marken har ännu inte bestämt vad som kommer hända med platsen.

  • Publicerad 11:49, 11 dec 2019

Runt det som en gång var huvudbyggnaden på Norsborgs herrgård står det byggstaket. I slutet på april i år, på annandag påsk, brann 1700-talsbyggnaden ner till grunden. När brandkåren kom till platsen var hela huset övertänt och ingenting kunde räddas.

Länge stod skorstenarna kvar mitt i det nedbrunna huset, men nu är de borta och grunden täckt av en byggställning i trä.

– Vi fick vänta på rivningstillståndet från kommunen, men när vi väl fick det kunde vi börja rensa. Nu är allt borta utom stengrunden, säger Christer Hafdelin, fastighet- och säkerhetschef på Stockholms vatten och avfall.

Det är de som äger herrgården och området omkring. De har nu gjort en marksanering tillsammans med deras försäkringsbolag och försäkringsbolaget för den hyresgäst som bodde i huset vid tiden för branden.

Vad som nu kommer hända är inte klart. Det är för att skydda grunden som byggställningen är på plats men det betyder inte att någonting nytt kommer byggas upp på platsen.

– Först måste vi se vilken ersättning vi får från försäkringsbolaget. Vi har inte börjat påbörjat diskussioner om vad som ska hända där utan bara löst det praktiska som man måste göra efter en brand, säger Christer Hafdelin.

Ingen människa skadades i branden, men en hund och en katt fanns i huset och kunde inte räddas.

"Norsborgs själ brann upp"

Besked dröjer om brandorsak i Norsborg