NEJ. Friteatern som bedriver verksamhet hos Teater Bristol väntas få avslag på sin ansökan om föreningsbidrag. Foto: Ulrica Andersson

Inga pengar till Bristol

Kultur- och fritidsnämnden väntas avslå ansökan om föreningsbidrag till Friteatern på Bristol. Den grönblå majoriteten är överens om att föreningen inte har tillräcklig ordning på sin ekonomi för att tilldelas skattepengar. Sanning med modifikation, enligt teatern.

  • Publicerad 12:25, 9 jun 2017

Det är ett slag under bältet att använda det som argument till avslag

Det handlar om betydande belopp som föreningen ansökt om, enligt Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– De har tidigare fått 400 000 kronor i lokalstöd och 175 000 kronor i verksamhetsstöd. Vi har ju som regel att inte ha gräddfiler för några föreningar. Vår bedömning är, utifrån granskning av räkenskaper och dialog, att vi inte känner förtroende, säger han.

Med ett brutet räkenskapsår som slutade 30 juni 2016 lämnades resultat och balansräkning in först 24 april i år.

– Att de behövde vänta så länge är anmärkningsvärt. Vi har haft flera möten med dem och vi ser att det inte är ordning och reda på ekonomin. Vi kan inte acceptera att betala ut skattepengar, säger Johan Storåkers.

Med två föreningar där en ska redovisa ekonomin för verksamheten och en för lokalen har det varit svårt att granska bokföringen, menar Storåkers.

– Där har det inte hållits rågång utan blandats ihop, säger han.

En önskan från kommunen om att de prioriterade grupperna barn, personer med funktionsvariationer och äldre personer ska få komma upp på scenen mer, har enligt Storåkers inte fått tillräcklig respons.

Teaterföreningen hyr lokalen av en privat fastighetsägare och kommunen kan inte göra mer än att försöka påverka vad som kommer finnas i den framöver. Om det visar sig att Friteatern blir tvungen att avveckla verksamheten hoppas de styrande politikerna att någon annan förening går in.

– Det är viktigt för kulturlivet samt för Sturegatan. Vi ser gärna att föreningar med genuin Sundbybergsverksamhet tar över, säger Johan Storåkers som påpekar att endast 25 procent av Friteaterns föreställningar hålls på Bristol.

Kultur- och fritidsnämnden sade upp en överenskommelse om årliga bidrag i september 2016 och Friteatern hänvisades att söka bidrag för år för år i stället. Nu har de sökt 1,63 miljoner kronor utifrån att de ska kunna ge möjlighet till de prioriterade grupperna att medverka som aktörer. En tredubbling av det tidigare bidraget är dock inte aktuellt.

Beslutet om avslag väntas bli fattat under nämndmötet på torsdag.

Att de inte har ordning på ekonomin är en sanning med modifikation, enligt Eva Janstad, producent hos Friteatern.

– Att bokföringen kommit in sent känner de till anledningen bakom. Det är ett slag under bältet att använda det som argument till avslag, säger hon.

Kommunens eget agerande i fråga om att betala ut ekonomiskt stöd "hipp som happ" under 2016 försvårade oerhört mycket för verksamheten.

– Sedan anlitade vi en redovisningskonsult som nog tagit sig vatten över huvudet och inte hann med.

Att redovisa båda föreningarna tillsammans som ett särskilt kostnadsställe är snarare tänkt att skapa tydlighet, enligt Eva Janstad som är frågande till att kommunen ställer sig över en auktoriserad revisors bedömning om att det är en godkänd hantering.

Friteatern har inte några problem med att ordna verksamhet för de prioriterade grupperna som kommunen tar upp, enligt Eva Janstad. Bland annat har det varit på tal att samarbeta med den dagliga verksamheten hos Sturegårdens affär.

– De har en dold agenda, det har vi känt under en längre tid. Det kan vara så att när Sundbyberg byggs på, att kommunen är intresserad av att komma åt lokalen. Men man gör det på ett fult sätt från majoritetens sida, säger Eva Janstad.

För teaterverksamhetens framtid kan det finnas andra samarbetsmöjligheter, men nuläget är ovisst.

– Vi måste ju sätta oss själva och resonera kring olika utvägar, säger Eva Janstad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17